06 februari 2006

Cartoons

Je zou het een luxeprobleem kunnen noemen: twee onderwerpen waar we, hoe graag we het ook zouden willen, niet omheen kunnen. Maar aangezien D66 nog genoeg aan bod zal komen, gaat het vandaag even over dat andere onderwerp.

In een reactie op de cartoons van de profeet Mohammed heeft de Arabisch Europese Liga (AEL) cartoons op zijn website gezet die grievend zijn voor joden. Om Europeanen een idee te geven hoe kwetsend een strip kan zijn, zo verklaarde AEL-voorman Abu Jah Jah. Want, zo meent Jah Jah, Europa is hypocriet (filmpje).

De vraag die iedereen op de lippen lag, behalve het zeldzame dropje dat naar de studio was gekomen om Jah Jah weerwoord te bieden, was natuurlijk: “En, meneer Jah Jah, staat het hoofdkantoor van de AEL al in de fik?” Europa zal best hypocriet zijn, maar de eerste niet-hypocriete regering moet nog uitgevonden worden. Het verschil tussen Denemarken en Syrië is niet dat het ene land huichelt en het andere niet.

Voor een land als Syrië is het natuurlijk hartstikke handig om een demonstratie te organiseren die gericht is tegen een buitenland. Mensen mogen er doorgaans niet hardop zeggen dat de binnenlandse gang van zaken ze niet bevalt, en zoiets leidt tot frustratie. En geen betere uitlaatklep voor frustraties dan een goeie ouwe vlagverbranding. Ter meerdere eer en glorie van Allah natuurlijk, want de gezellige verbroedering waar dat in het Midden-Oosten toe leidt kennen wij alleen van de EK-finale in ’88.

Maar ook een internationale semi-paria als Syrië zal toch niet hebben gewild dat ambassades in de fik werden gestoken. We zijn hier al een eeuw of wat niet tribaal genoeg meer om opgewonden te raken van een gast in jeballah die onze vlaggen verbrandt, maar zelfs in het mieterige Europa kunnen ze er niet echt om lachen als ambassades worden aangevallen. Wellicht dat de show van meneer al-Assad ietwat uit de hand is gelopen.

Hopelijk is de regering inderdaad de regie kwijt, en ontaarden de protesten tegen Denemarken in een echte oproer waarbij ook de Syrische machthebbers doelwit worden. Dan heeft deze onzin toch nog tot iets zinnigs geleid.

9 Reacties:

Blogger Ruben van Hooidonk zei...

Ik vond dit ook wel een mooie reactie:

http://www.boston.com/news/globe/editorial_opinion/oped/articles/2006/02/05/we_are_all_danes_now/

6 februari 2006 om 06:43  
Blogger Iknik zei...

En oh ja, lees ook Christopher Hitchens' artikel op Slate:
http://www.slate.com/id/2135499

6 februari 2006 om 10:48  
Anonymous wout zei...

Het is Jellabah. Ongelovige hond.

Overigens gaan in Libanon, toch geen politiestaat onder invloed van Al-Assad (meer) de ambassades ook in rook op.

6 februari 2006 om 12:27  
Blogger Bart Braun zei...

Misschien kunnen we dat dan gebruiken als smoesje om Abu Jahjah zijn huis in de fik te zetten?

6 februari 2006 om 13:39  
Blogger Iknik zei...

Het gerucht wil dat zich onder de Libanese demonstranten Syriërs bevonden. Hoeveel waarde je aan zo'n verhaal hecht hangt natuurlijk af van de mate waarin dat je toevllig uitkomt. Ik hecht veel waarde aan het gerucht.

En ach, jelabbah, jeballah, het zal wel. Ik doel op zo'n soepjurk.

6 februari 2006 om 14:32  
Blogger Bart Braun zei...

De Engelse Hakbars kwamen bijeen voor een boeiende demonstratie van de vrijheid van meningsuiting in London.
http://michellemalkin.com/archives/004448.htm

Daar kan geen cartoonist tegenop.

6 februari 2006 om 20:54  
Anonymous wout zei...

@ Iknik

"Het gerucht gaat..." Zit je Alufolie hoedje wel goed?

@ Bart

Al gezien dat al die borden in hetzelfde handschrift zijn? Dat zijn de eigen woorden van één persoon of een kleine groep. Eén die misbruik maakt van een groep geëmotioneerde mensen die geen eigen bord bij zich hadden. Misschien wel iemand van de CIA... tinfoil, tinfoil.

We moeten immers geprepped worden voor een oorlog met Iran.

Kijk trouwens ook naar de tekst. Heeft die gast een synoniemenwoordenboek erbij gepakt? "Slay those who insult Islam!" "Butcher those who mock Islam!" "Exterminate those who slander Islam, etc."

6 februari 2006 om 21:08  
Anonymous wout zei...

Voor extra conspiracy-spanning: ga naar de site van die Deense krant en kijk naar het logo (verwerkt in de naam).

http://www.jp.dk/

SCHOK, natuurlijk, zìj waren het.

Disclaimer: bovenstaande is een grapje en representeert geenszins de opvattingen van de auteur ten opzichte van een bepaalde bevolkingsgroep.

6 februari 2006 om 21:37  
Blogger Bart Braun zei...

Nou, als je toch op die site bent, klik dan even op de excuses van die krant. Iemand heeft wat extra schokkende plaatjes toegevoegd aan de mappen die in Hakbarstan werden uitgedeeld. Had blijkbaar zijn eigen plannen...

7 februari 2006 om 09:57  

Een reactie posten

<< Home