01 februari 2006

Kijkbuiskindertjes

Mensen kijken me altijd stomverbaasd aan als ze horen dat ik geen televisie heb. ‘Waar kijk je dan naar?’ vroeg mijn halfzusje (nu acht jaar oud) ooit. Zelf mensen die al jaren van mijn keuze weten, hebben nog wel eens moeite om te begrijpen dat ik dus ook echt televisieloos leef. Een redacteur die ik al jaren ken, vroeg mij ooit of ik een stukje wilde schrijven over CSI – ik heb moeten opzoeken wat dat was.

Maar je bent oprecht, serieus, beter af zonder televisie. Als je er eentje hebt, ga je er namelijk naar kijken. Geen gelul over ‘ik wil op de hoogte blijven’ – de inhoud van het journaal heb je allang gezien op nu.nl, en als er een keer wat belangrijks is bij de actualiteitenprogramma’s, sturen ze toch wel een persbericht de wereld in. Meestal sturen ze echter een camera aan achter iets dat ze in de krant hebben gelezen.

Qua entertainment is het al helemaal diep droevig gesteld met de kijkbuis. Loze shit tussen de reclamespotjes door, of programma’s waar je tien afleveringen van moet hebben gezien. Ik keek ooit bij vrienden een aflevering van Friends. Er kwam een personage op, en zowel de lachmachine als mijn vrienden begonnen te lachen. Blijkbaar hilarisch, voor de insiders.

Deze maand heb ik er een hele schoolklas vol lotgenoten bij: groep 6 van een basisschool uit Oegstgeest gaat een maand lang zonder televisie doen. Voor de wetenschap, weliswaar, maar toch. Kinderen kijken gemiddeld twee uur televisie per dag (!), en onderzoekers willen weten wat ze nu in godsnaam met hun tijd gaan doen. Ik kan het voorspellen: uitleggen aan stomverbaasde anderen waarom ze geen televisie kijken. Ik wil ze sterkte wensen en feliciteren!

12 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Maar als je nooit tv kijkt, snap je inderdaad niet dat programma's zoals CSI voor een interesse in quasiwetenschappelijk onderwerpen zorgen.

Ik heb sinds een paar jaar weer tv en uitermate trots dat ik alleen maar pulp kijk. (ik bedoel niet: ik kijk de hele dag pulp, maar als ik kijk dan kijk ik pulp dat is ;)

1 februari 2006 om 14:06  
Anonymous De Piet zei...

As the world turnes, America's next top model, the beauty and the nerd, friends, gilmore girls, rome, schaatsen, wielrennen, die serie met die schattige heksjes, dat britse autoprogramma dat werkelijk hilarisch is, discovery programma's over van alles, maar dan vooral wetenschappelijk verantwoorde dingen zoals Myth Busters, zijn anders heel erg de moeite waard hoor. Misschien is er nog meer, maar daar heb ik nooit tijd voor... :) En ik las net dat schaatsen in Turijn straks prima via internet te volgen gaat zijn (beloofd, echt waar) en er is werkelijk een ongelimiteerde hoeveelheid pulp die ik ooit nog eens moet zien te verkrijgen (zoals die serie op dat eiland waar mensen na een vliegtuigcrash moeten zien te overleven en dat in het begin allemaal heel erg mysterieus is, maar daarna meer een soap wordt, Iknik weet wel welke ik bedoel)... Nee, dan kan je prima zonder TV. Ik weet al wat die kinderen gaan doen. Meer spelletjes spelen op de computer..

1 februari 2006 om 18:23  
Anonymous jeroen zei...

"Lost", heet die serie. Ook prima op je computer te bekijken trouwens, alhoewel je dan wel door het cliffhangermodel van de afleveringen het hele seizoen in een paar dagen kijkt, en of dat gezond is...

Dat t.v. in de huidige vorm nog bestaat is me een raadsel, het concept past helemaal niet bij de consumptiemaatschappij van nu: het is alsof je voor je drinken afhankelijk bent van een kraan, waar in willekeurige volgorde verschillende dranken uitkomen. En als ik zin heb in cola, komt er melk uit. Ik kan dan wel in de krant lezen dat morgenmiddag om 15:00 cola op het programma staat, maar daar heb ik als verwende consument natuurlijk geen boodschap aan.

1 februari 2006 om 18:54  
Anonymous buke zei...

misschien is http://www.tvopjepc.nl wel wat voor Bart. Ik geloof trouwens nooit dat ie al de tijd die hij bespaart met niet televisie kijken wel aan nuttige dingen besteedt.

1 februari 2006 om 19:11  
Anonymous wout zei...

Ik heb ook geen tv (meer), te weinig porno.

Geen t.v. is net als geen vriendin: Af en toe heb je het gevoel dat je iets mist, maar het bespaart je een hele hoop gezanik.

Maar het is inderdaad niet alsof ik die twee uurtjes per dag nuttiger besteed.

1 februari 2006 om 19:43  
Blogger momoniek zei...

Misschien zijn ze daar zelf wel meer tijd aan kwijt dan an dta TV kijken. :)

Ik kijk wel TV, maar download alles. i heb dus geen last van reclame of programma's die ik niet wil zien. Best fijn.

1 februari 2006 om 19:49  
Anonymous Anoniem zei...

"Ik geloof trouwens nooit dat ie al de tijd die hij bespaart met niet televisie kijken wel aan nuttige dingen besteedt."

Hangt ervan af of je masturberen een nuttige tijdsbesteding vindt, denk ik.

1 februari 2006 om 23:12  
Blogger Ruben van Hooidonk zei...

Ook geen TV hier, en hier in de VS mis je dan een hoop... REKLAME.

Ben sinds sugustus ook telefoonloos. Was even wennen, maar na een mand mis je die ook helemaal niet meer.

Hoe besteed ik mijn tijd? Spelletjes (Risk, Monopoly, Jenga etc.), lezen, en ik besteed gemiddeld 3 uur per avond (in de periode van 18:00 tot 24:00) aan studie.

1 februari 2006 om 23:22  
Anonymous wout zei...

Boeken.

Afgezien van het "Boek" allemaal werktuigen van de duivel.

Weet dat voor begin 20e eeuw alle romans en novelles beschouwd werden als triviaal vermaak voor vrouwen. Grappig niet, dat het lezen van boeken zijn elitaire status eigenlijk ontleent aan het bestaan van de tv.?

2 februari 2006 om 00:37  
Blogger Bart Braun zei...

Inderdaad. Vertel meer! Wat werd een man van stand dan geacht te doen met zijn tijd? Als boeken lezen het SBS6 van toen was, wat deden intellectuelen dan?

2 februari 2006 om 00:46  
Anonymous Anoniem zei...

Volgens mij werd er vooral meer geslapen. Dat zouden wij ook moeten doen.

En nee, ik heet geen Marjolijn Februari

LL

2 februari 2006 om 09:40  
Anonymous wout zei...

@ Bart

Ik zei romans en novelles, niet "boeken". Een man van stand werd geacht nuttige en leerzame boeken te lezen: wetenschappelijke en filosofische werken, de bijbel en de klassieken.

2 februari 2006 om 15:49  

Een reactie posten

<< Home