02 februari 2006

Sévèke

U vraagt, wij draaien. De politie die onderzoek doet naar de moord op Louis Sévèke heeft de IP-adressen opgevraagd van iedereen die www.louisseveke.nl heeft bezocht.

Eerste gedachte: de rechercheurs zitten met de handen in het haar. Het is niet eens verdacht om de website te bezoeken, laat staan strafbaar, en in een rechtbank heb je er niks aan. Kortom, vijfentwintigduizend IP-adressen doorspitten doe je niet als je een mogelijke verdachte op het oog hebt.

De uitleg op de site zelf is nogal gratuit: we weten dat sommige mensen zich zorgen maken over privacy, en dat Louis Sévèke één van die mensen was, maar dit keer is het anders. De gegevens zijn namelijk afgestaan in het belang van het onderzoek.

Alsof het wel eens voorkomt dat de politie servergegevens in beslag komt nemen, en als men vraagt naar de reden van dat verzoek antwoordt met: “Nou, gewoon”. Als de politie IP-adressen wil hebben, is dat natuurlijk altijd in het belang van één of ander onderzoek. En als je weigert ze af te staan, belemmer je dat onderzoek. Privacy heeft, zoals alles, een prijs.

Maar even ter verduidelijking: mocht de arm der wet ooit de serverlogs van iknik.blogspot.com uitvlooien om de identiteit van de subversieve elementen op ons blog te achterhalen, dan zal hij mijn IP-adres vaak tegenkomen. Maar met een IP-adres weet je ongeveer dit. Mochten de rechercheurs willen weten bij welk persoon het IP hoort, dan zullen ze ook mijn provider een bezoekje moeten brengen.

De informatie in het serverlog van louisseveke.nl is dus niet al te privacygevoelig. Anders wordt het als de recherche ook nog eens alle providers langs gaat om de persoonsgegevens op te vragen die bij de vijfentwintigduizend IP-adressen horen. Dat zou betekenen dat elke bezoeker van de website een potentiële verdachte is, en dat gaat toch echt net iets te ver. Tot het zover is vormen spyware, virussen en lakse computergebruikers echter een groter gevaar voor de privacy van de websurfer dan justitie en de webmeesters van louisseveke.nl.

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Tis ook zo sneu, ze weten werkelijk niet wat ze aan het doen zijn. Bovendien is een moordenaar geen pyromaan die komt kijken hoe het fikt. Sneu is het...

131.174.232.17

82.94.254.40

2 februari 2006 om 11:41  
Anonymous Anoniem zei...

Er zijn 2 dingen aan de hand. 1: is dit nodig. Jij zegt ook zelf dat het geen zin heeft. Ten tweede, de politie en de gemeente Nijmegen en de regionale pers blundert steeds meer. Camera's waar niks op te zien is (bekend verschijnsel in Nijmegen, men komt er alleen altijd te laat achter), politie die aan getuigen vermoedens loslaat alsof het niets is (informatie van een bekende van Louis) en journalisten die verhalen verzinnen over tips (er zou een tip binnengekomen voor de moord) en finalisten van Idols. (de link op de gelderlander is zo veranderd dat het origionele bericht veranderd is, in de papieren editie staat het wel)

En dan dit. Ik snap niet dat ze het doen, laat staan dat ze worden afgegeven. Het klopt gewoon niet (zonder complottheorieen te veronderstellen, meer broddelwerk).

2 februari 2006 om 15:53  

Een reactie plaatsen

<< Home