28 maart 2006

De hand van...

De Commissie gelijke behandeling (CGB) vindt dat moslima’s die weigeren mannen de hand te schudden gewoon een opleiding tot onderwijsassistent moeten kunnen volgen. Het ROC ASA, dat waarschijnlijk al genoeg te stellen heeft met sociaal minder capabele moslims, staat niet bepaald te juichen. Sterker nog, het wijst er fijntjes op dat het CGB vier jaar geleden nog vond dat een mannelijke werknemer gewoon de laan uitgestuurd mocht worden omdat hij vrouwen niet de hand wilde schudden.

De man uit 2002 was reproductiemedewerker, en hoewel dat met een beetje fantasie klinkt alsof je ontzettend veel met vrouwen in aanraking komt is het waarschijnlijker dat het iets te maken heeft met kopieermachines. Zo’n man die, stoned van de ozon, na drie keer uitleggen nog steeds niet precies snapt wat je precies bedoelt met “vijftig dubbelzijdige kopieën in een ringband” en er maar gewoon vijfhonderd enkelzijdige kopieën met nietjes van maakt.

Hij mocht ontslagen worden. De Rifmoslima daarentegen gaat onderwijsassistente worden, en daarbij maakt het volgens de commissie niet uit dat je mannen geen hand wil geven. Op zich mag je van een verlichte Westerling inderdaad wel verwachten dat hij zich schikt als hij te maken krijgt met deze onderwijsassistente, maar vanwaar het verschil met de zaak uit 2002? Vindt het CGB vrouwen gelijker dan mannen? Is de emancipatie nu dan echt te ver doorgeschoten?

Was het maar waar. De werkelijke reden is veel erger: het zijn de gelovigen die gelijker zijn.

Zeg “Ik weiger vrouwen de hand te schudden omdat ik een hufter ben” en het CGB toont zich genadeloos. Maar als oppergod El Flato je gebiedt iedere vrouw die je tegenkomt te begroeten met een knetterende scheet, dan ben je ineens niet “zomaar” een hufter. Dan heb je recht op religieuze vrijheid.

Ten minste, als je de commissie ervan weet te overtuigen dat je geloof bestaat en je inderdaad voorschrijft wat jij beweert. Anders zou iedereen zijn eigen gedrag kunnen rechtvaardigen met een zelfverzonnen religie met bijbehorende regels en geboden. Stel je voor. Dat zou ongelovigen een alibi verschaffen voor onaangepast gedrag, en dáár is geloofsvrijheid natuurlijk niet voor bedoeld.

11 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Onvoorstelbaar. Straks word je als Schnitzelrestaurant gedwongen moslims aan te nemen, ook als ze het verdommen om varkensvlees aan te raken.

28 maart 2006 om 12:06  
Anonymous jeroen zei...

Het spelletje 'raad na de 3e regel wie deze column geschreven heeft' wordt de laatste tijd lastiger.. Ben ik de enige of hebben meer lezers daar last van?

29 maart 2006 om 01:20  
Anonymous Buke zei...

Ff stoken. Is dit niet het punt wat Geert Wilders nu juist probeert te maken? De moslima in kwestie staat in haar recht omdat in artikel 1 van de grondwet staat dat je niet mag discrimineren om geloof. Komt het niet hierdoor dat: "gelovigen gelijker zijn", zoals je zelf zegt? Kan je dan niet beter artikel 1 afschaffen en duidelijk vaststellen wat wel en niet door de beugel kan. Dit alles naar aanleiding van je stukje over Wilders.

29 maart 2006 om 09:43  
Anonymous Anoniem zei...

Ik probeer dat spelletje te doen aan de hand van de titel. Ook hier ging het mis...

29 maart 2006 om 09:47  
Blogger Iknik zei...

@Buke:
Artikel 1 afschaffen is behoorlijk rigoureus, lijkt me. Er moet een subtielere manier zijn om met dit soort dingen om te gaan.

En word ik eigenlijk Bartiger of begint BB juist Iknikkig te worden?

29 maart 2006 om 09:59  
Blogger Bart Braun zei...

We worden gewoon eenvormiger!
Misschien kunnen we éénstijl.nl aankopen, als ooit de internetadressen met streepjes beschikbaar komen?

29 maart 2006 om 10:44  
Anonymous buke zei...

is eenstijl niet gewoon vrij?

29 maart 2006 om 12:03  
Anonymous Anoniem zei...

Leve het Vliegende Spaghetti Monster...

29 maart 2006 om 12:59  
Anonymous wout zei...

Is het nou zo moeilijk om die domme moslimtroela's gewoon geen hand te geven en verder te negeren zoals altijd?

Je weet wel, tolerantie op z'n Hollands.

Verdomme, ik krijg steeds meer de neiging om inderdaad minister-president te worden en alle buitenlanders te vergassen; alleen maar omdat ik me erger aan dat gezeik in de media over hoofddoekjes, boerka's en handjes.

30 maart 2006 om 12:21  
Anonymous Birds Eye zei...

Als het Friezen waren geweest, hoe hadden we dan gereageerd?
Een Fries houd niet van formaliteiten. Als je dit weet, snap je al een paar dingen meer van de Fries (helaas nog niet meer dan dat). Ook zij houden niet van handje schudden en ook niet van een stropdas en een pak. Sterker nog, directeuren lopen het liefst in een versleten spijkerbroek.
En als het een Veluwenaar was geweest...
Al met al vind ik het niet geven van een hand geen overkomenlijk probleem. Per slot hebben we ook leren leven met de zwarte kous en de dwarse Fries. De moslim is niet erger, maar doet wel even moeilijk...
Niks aan te doen, gewoon verder leven en er niet mee zitten. Want dan is het probleem vanzelf voorbij.

8 april 2006 om 22:02  
Blogger Iknik zei...

Ik denk niet dat ik anders had gereageerd als het om principieel niet-handenschuddende Fries was gegaan. Overigens denk ik dat een stereotype stugge Fries eerder met frisse tegenzin een hand zou geven dan hem daadwerkelijk weigeren. En dat is een wereld van verschil.

11 april 2006 om 00:11  

Een reactie posten

<< Home