19 maart 2006

Verslaafd maar gelukkig

Veel gedoe over medicijnen deze week. Het is altijd weer eng hoe groot de golf aan reacties is op medicijnen als een verhaal als hetEngelse verhaal tevoorschijn komt. Mensen zeuren over onveilige geneesmiddelen en dat herbal shit beter voor je zou moeten zijn.

Ik geef toe, er zijn veel medicijnen in de bossen van de natuur te vinden. Al helemaal in het tropisch regenwoud, maar als dat een reactie moet zijn op het verhaal van wat zich in Engeland afspeelde, nou dan niet. Ten slotte zitten er in een plant tal van stoffen die allemaal verschillende delen in je lichaam kunnen prikkelen, en in veel medicijnen is dat aantal veel lager. Helaas voor de Engelsen die aan het experiment meededen, prikkelden de stofjes ook erg vitale delen, maar die kan is in principe bij een natuurlijke stof groter, want er zitten meer 'stofjes' in.

Dat testen noodzakelijk is blijft een feit zoals we deze week zagen. Hoe dat testen gebeurt en onder welke omstandigheden is vaak echter niet al te duidelijk. Terwijl in Nederland al zo'n 600.000 mensen eenSSRI gebruiken tegen depressiviteit blijkt nu uit nog niet verschenen onderzoek dat deze middelen toch verslavend werken. (bron: psychiater H. Pronk)

Terwijl deze middelen, waar Prozac de bekendste van is, in principe goed werken, kleeft er toch het grote nadeel van de verslaving aan. Mensen die stoppen worden weer ongelukkig. Eerst dacht men dat dit kwam doordat de patiƫnten nog niet waren opgeknapt en nog steeds depressief waren. Steeds meer blijkt echter dat het komt omdat men een verslaafde van zijn goedje afhaalt, waardoor hij ongelukkig wordt...