17 maart 2006

Goes

Het is onrustig in het zuidwesten van de Nederlandse bible-belt. Net als in de rest van Nederland hebben de linksen in Zeeland flink gewonnen, en niet iedereen kan dat even goed verkroppen. Sterker nog, in het Zeeuwse plaatsje Goes lijkt helemaal niemand zich te kunnen gedragen. Voor de buitenstaander is het om te smullen.

De gemeenteraadsverkiezingen in Goes leverden de gereformeerdste familie van Nederland en de ChristenUnie samen 14,5 procent op. Het CDA kreeg 22 procent van de stemmen, de VVD 17,5 en de PvdA was de grote winnaar met 27,5 procent van de stemmen. Uitgemaakte zaak, zou je zeggen: de roden mogen als eerste proberen een college te vormen. Maar je bent een fundamentalistisch bolwerk of je bent het niet: Goes had in de nacht na de verkiezingen al een nieuw college, bestaande uit de christelijke partijen en de VVD. Andere partijen werden niet geconsulteerd, maar op de hoogte gebracht van een voldongen feit.

“Tot verbazing van de betrokken partijen was er zoveel overeenstemming dat er een directe basis aanwezig was om een coalitie te vormen” meldt de website van SGP/CU Goes. Ik vermoed dat ik niet de enige was bij wie zich het beeld vormde van een groep oude mannen die zich verbonden voelen door hun weerzin tegen het Rode Gevaar.

Hoe dan ook, de nasleep van deze rechtse staatsgreep is smeuïg. Eiergooiende demonstranten tijdens de beëdiging van het nieuwe college, een VVD-raadslid dat dreigt een kan water leeg te gooien over een Groen Links-collega, en linkse partijen die halverwege de vergadering het pand verlaten. De PvdA toont aan “dat zij zelf zeer goed in staat is om uit te voeren wat zij de anderen [onterecht] verwijt: achterkamertjes politiek en minachting voor de democratie” zegt de SGP-site. “Goes gaat bestuurd worden door angsthazen” meldt de PvdA. Ondertussen is het gezellig op het discussieforum van de gemeente Goes, ondanks twee open brieven van de burgemeester.

Het gezegde wil dat slechte publiciteit niet bestaat. Maar zou “de stad waar politiek nog net zo beoefend wordt als vijftig jaar geleden” een bijnaam zijn waar Goes op zit te wachten?

4 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Het is een veel voorkomende misvatting dat de grootste partij bij de verkiezingen op één of andere manier het meeste recht heeft om in de coalitie te komen.
De coalitie vertegenwoordigd, zoals ook hier in Goes, een meerderheid van de kiezers. Prima toch? Zeker nou er ook nog eens NIET maandenlang rond de pot is gedraaid over de vraag of er wel genoeg chemie is.

Een stad die een cordon sanitaire rond de PvdA belangrijker vindt dan één rond de SGP kan sowieso niets dan bewondering oogsten.

17 maart 2006 om 18:32  
Blogger Iknik zei...

De grootste partij heeft niet per definitie het recht om in de coalitie te komen, maar het is wel gebruikelijk (en terecht) dat de grootste partij als eerste mag proberen een coalitie te vormen.

En partijen moeten natuurlijk wel een beetje hun best doen om een coalitie met een zo groot mogelijke meerderheid te vormen. Ze hadden op z'n minst met de PvdA kunnen gaan praten...

17 maart 2006 om 20:13  
Anonymous De Piet zei...

Kiezersbedrog... Je had mensen eens moeten horen als de LPF op deze manier buiten een coalitie was gehouden...

18 maart 2006 om 12:14  
Anonymous Anoniem zei...

Bijbelgordel plegen we in Nederland te zeggen. Vind het vies, maar dat is "belt" (moet denken aan bult welbeschouwd ook)

20 maart 2006 om 17:14  

Een reactie posten

<< Home