15 maart 2006

Lullo's (2)

Een eeuwenoude, geheimzinnige organisatie, met afdelingen in verschillende delen van het land die in naam allemaal zelfstandig zijn. Onder de leden bevinden zich grootindustriëlen, journalisten, bankdirecteurs, televisiesterren, leden van het Koninklijk Huis, de secretaris-generaal van de NAVO en diverse politici, waaronder de huidige premier, vijf ministers en twee saatssecretarissen.

Vrijmetselaars? Rozenkruisers?

Beraadslagingen en geheime rituelen vinden plaats achter gesloten deuren, en het kapitaal bedraagt tientallen, misschien wel honderden, miljoenen euro’s aan oud en nieuw geld. De task forces waarin de verschillende cellen zijn onderverdeeld hebben tot de verbeelding sprekende Latijnse namen en lijfspreuken.

De illuminati? Al Qaeda?

Nieuwe rekruten worden onderworpen aan een strenge selectie. De organisatie maakt zich stelselmatig schuldig aan intimidatie en mishandeling, en ook moord en verkrachting zijn meer dan eens voorgekomen. Waarschijnlijk het topje van de ijsberg, want de buitenwereld weet alleen wat naar buiten is gebracht door de paar leden die de strenge omertà durfden te schenden.

Het Medellin-kartel? De mafia?

Natuurlijk gaat het hier gewoon over de corporale studentenverenigingen in Nederland. Over Minerva, dat er een eigen rechtspraak op nahield. Over Unitas en Veritas, die ontgroenden, vervolgens beterschap beloofden, die belofte niet nakwamen en uiteindelijk een bestraffend “Foei!” te horen kregen van het universiteitsbestuur. Over de roetkapaffaire, over de Vindicatter die zich dood dronk en vooral over het feit dat de gemiddelde corpsballenclub niet alleen ongaangepaster is dan de gemiddelde kutmarokkaan (en net als de allochtone aso’s overduidelijk niet van plan daar verandering in aan te brengen) maar ook een stuk gevaarlijker.

Kutmarokannen eindigen als werkloze Ahmet, draaideurcrimineel Hasan of straathoekdealertje Ali. Maar ballen eindigen als advocaat, rechter of politicus. Posities vanwaaruit ze een oogje kunnen toeknijpen als het corps, waar ze zo ontzettend ouwejongenskrentenbrood mee zijn, weer eens over de schreef gaat. Misschien denken ze zelfs met weemoed terug aan hun eigen ontgroening. Zodat in een land waar clubs al verboden kunnen worden als ze gemene dingen zeggen over westerlingen de studentenverenigingen gewoon hun eigen ministaatjes met hun geheel eigen wetten en eigen minitribunaaltjes in stand kunnen houden.

De klojo's.

Zouden ze ongeschoren, langharige, bloggende fossielstudenten accepteren bij het corps?

4 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Ik vraag mij met stelligheid af in hoeverre hart valt te maken dat de Nederlandse corpora een beschermde status genieten bij wetgevend en -handhavend Nederland. Als iemand er bewijs voor heeft horen wij het graag!

15 maart 2006 om 16:22  
Anonymous De Piet zei...

Verdomd. Had ik toch lid moeten blijven. Dan had ik dat geweten... Even denken, ik ken wel mensen die lid zijn van UVSV (krijg je van in een ziekenhuis werken), maar die zullen er weinig negatiefs over uitlaten.

15 maart 2006 om 19:08  
Blogger Bart Braun zei...

Nee, dat is dus het wrange. Die Minervanen die naar ons waren gestapt leken het helemaal niet vreemd te vinden dat hun club er een eigen rechtspraak op na hield.
Het enige waar ze boos over waren, was het feit dat die zulke lage straffen uitdeelde.
Als je binnen zo'n vereniging zit, wordt je kader van wat normaal is of niet mede bepaald door die vereniging.

15 maart 2006 om 22:31  
Anonymous Anoniem zei...

Ook grappig, mijn zusje, tegenwoordig bankemployee loopt hier vandaag rond. Hier is op de RU Nijmegen. Waarom? Om met studentenverenigingen te praten over werken bij een bank. Waarom niet met andere lui? Overigens heeft zij zelf gewoon psychologie gestudeerd, ok, en een postdoc bedrijfskunde. Maar ze heeft zelf niet bij een vereniging gezeten.

20 maart 2006 om 17:16  

Een reactie posten

<< Home