16 maart 2006

Studentenstaking

Wat is het eigenlijk precies dat studenten doen als ze staken? Zouden ze ineens op tijd naar bed gaan zodat ze 's morgens vroeg op kunnen staan, uiteraard zonder zich die nacht met zoiets smerigs als sex bezig te hebben gehouden? Zouden ze ophouden met bier drinken?

In Parijs zijn ze sowieso niet zo van het bier, dat daar vier euro per glas schijnt te kosten. Lijkt mij al reden genoeg voor een staking, maar het gaat ze om het ontslagrecht. Frankrijk heeft namelijk een hoge werkloosheid onder jongeren, en om daar wat aan te doen is het nu makkelijker gemaakt om ze te ontslaan. Hoe moeilijker je van een werknemer af kan komen, hoe huiviger je als werkgever bent om jongeren aan te nemen.

Het klinkt wat paradoxaal dat je mensen een baan geeft door ze sneller te laten ontslaan, maar het werkt echt. Het feit dat Engeland zulke wetten al heeft, speelt een belangrijke rol bij de superioriteit van hun economie en banenmarkt over de Franse. Dus waarom zijn die Franse studentjes zo boos?

Nou, studenten hebben een opleiding, en komen vaak terecht op functies waar wel echt mensen voor gezocht worden. Zij ondervinden dus vooral de lasten van de wet, terwijl de lusten veel meer neerkomen bij hun laag opgeleide leeftijdsgenoten. In tegenstelling tot de rellen in 1968 gaat hier dus niet om linkse en solidaire protesten, maar om kil eigenbelang.

Iets om te overdenken: die relschoppers trokken in de jaren '60 schouder aan schouder op tegen Charles de Gaulle. Veertig jaar later werd die verkozen tot Grootste Fransman aller tijden - mede door de grijs geworden kutstudentjes uit die tijd. De stakende Fransen van nu gaan zich ook nog schamen, let maar op.

6 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Hey - in frankrijk staken de studenten tenminste nog. In nederland zijn er genoeg échte redenen om te staken als student zijnde, maar dat interesseert niemand iets.

16 maart 2006 om 23:09  
Blogger Bart Braun zei...

Oh ja? Vertel!

17 maart 2006 om 10:38  
Anonymous Anoniem zei...

- Universiteiten waar nu ongeveer evenveel managers rondlopen als wetenschappelijk personeel (terwijl er ook best hoogleraren te vinden zijn die én kunnen managen én fatsoenlijk wetenschap kunnen bedrijven);
- studenten waarvan de inspraak gekortwiekt wordt (u-raad etc.);
- idiote prestige-projecten zoals de bibliotheek (mooi gebouw, maar voor mijn scriptie heb ik 60% van de literatuur uit de VU-bieb moeten halen. Foeilelijk beton, maar wel een betere collectie);
- stroomlijning van het curriculum zodat elke $*#@ zijn bachelor kan halen en de uni incasht. Maar de student klaagt alleen als zijn supersnelle internetverbinding platligt..

17 maart 2006 om 15:04  
Anonymous Anoniem zei...

Het sneue van een studentenstaking is natuurlijk ook dat niemand er wakker van ligt. Als fabrieksarbeiders staken, wordt er geen product gemaakt en dat kost het bedrijf geld. Als studenten staken, halen ze een vak niet en kost het henzelf geld. Als straks de leerrechten zijn ingevoerd levert het universiteiten zelfs geld op als studenten staken.

17 maart 2006 om 15:56  
Anonymous Anoniem zei...

Maar ook de wetenschappelijk medewerkers kunnen staken, en dat is wat erger. En studenten kunnen zich ook inschrijven bij een andere universiteit.

18 maart 2006 om 00:49  
Anonymous Anoniem zei...

Die hele staking is te triest voor woorden. Het gaat om +- 25 uur les per week! Waar praten we dan over ? Als die studenten later in het bedrijfsleven terecht komen zullen ze ook 36 a 40 uur per week moeten werken.

Gewoon die schoolbanken in en leren.

26 november 2007 om 17:26  

Een reactie posten

<< Home