30 maart 2006

Lijsttrekker

De VVD gaat een interessante tijd tegemoet: Rita Verdonk ziet wel wat in het lijsttrekkerschap van de partij. Eerlijk gezegd had ik gedacht dat het lijsttrekkerschap al vergeven was nadat de ideale schoonzoon van de VVD had aangekondigd: “Ik ben Mark Rutte, ik ben 39 jaar en ik ga Wouter Bos nadoen.”

Hip maar serieus, standvastig maar flexibel, netjes geschoren maar zonder das, enfin, Mark Rutte is een ideale schoonzoon en daarmee de liberale belichaming van het Bossisme. En aangezien de VVD nooit te beroerd is om zich aan te passen aan de tijdgeest, leek Rutte de perfecte kandidaat. En hoewel Rita Verdonk een slechter imago heeft dan ze verdient, blijft het een viswijf. Grote mond, een beetje eng (maar dat zijn sterke vrouwen al snel) en weinig gevoel voor tact.

Maar de VVD heeft problemen: allereerst heeft het met Ayaan Hirsi een rellerig, moslimbashend ongeleid projectiel de partij in gehaald. Ten tweede is daar Hans Wiegel, die niet alleen nog steeds niet dood is, maar die ook nog eens met pittige uitspraken in de krant komt op het moment dat hij vindt dat het weer eens tijd wordt voor wat exposure.

Mark Rutte heeft allerlei leuke en aardige eigenschappen, maar overwicht is er niet één van. Hij komt over als een intelligente, aardige jongen die zijn corpstijd achter zich heeft gelaten maar de laatste restjes ballenuitstraling nog moet verliezen. Of hij daarmee kan voorkomen dat Ayaan en Hans ter meerdere eer en glorie van zichzelf om aandacht blijven schreeuwen, valt nog te bezien.

Rita Panzerfaust, echter, heeft al bergen shit over zich heen gekregen. Een islamofobe bad grrrl en een zeikende bejaarde kunnen daar ook nog wel bij. En misschien is duidelijkheid wel een beter wapen tegen de wiebelkonterij van Wouter Bos dan nog meer wiebelkonterij van Mark Rutte, die vindt dat de VVD zou moeten uitdragen dat het ook een partij is voor gewone mensen. Leuk idee hoor, maar Rutte zelf behoort duidelijk niet tot het gewonemensenmilieu, terwijl Verdonk niet zou opvallen in een volksbuurt. Of op de vismarkt.

Het worden boeiende tijden bij de VVD.

4 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Bovendien is het voor mij als zwalkend liberaal allemaal een stuk makkelijker. Op een liberale partij onder leiding van Jozias van Aartsen of Henk Kamp had ik best willen stemmen. Maar zeker niet op een incompetente barbarin als Verdonk.

30 maart 2006 om 15:04  
Anonymous buke zei...

Populaire ministers zijn niet altijd populaire lijsttrekkers. Ik denk dat de vvd beter voor Mark Rutte kan gaan.
Leuk stukje trouwens.

31 maart 2006 om 10:31  
Anonymous De Piet zei...

I agree with that. Als het om populisme gaat, zal Rutte meer zetels thuisbrengen dan Verdonk. Als het om rechtlijnig beleid gaat, waar ze bij de VVD ook wel mee plegen te pochen, dan heb je wat aan Verdonk. Misschien Rutte als lijsttrekker en Verdonk als MP? Die houdt ze wel bij elkaar in het torentje..

31 maart 2006 om 13:10  
Anonymous Birds Eye zei...

Wat is wijsheid in dit geval, als je geen links kabinet wilt van GL, SP en PvdA - met na de tijd 8-12 jaar repareren... Zo lang hebben we nog nooit hoeven klagen in dit land. En wanneer je die Mozart niet wilt omdat ie valse tonen uitkraamt.

Kiest de VVD-er voor Rutte, dan is de toekomst van de VVD vergelijkbaar met D66. Ze wordt gemangeld door hun redelijke opstelling en er blijven uiteindelijk een paar grote parijen over waar de VVD niet bijzit en Wilders wel.

Kiest de VVD voor Verdonk, dan komt er geen links kabinet. Pol Goeroe en links sturend opinieleider de Hondt heeft net vandaag bekend gemaakt dat links de meerderheid kwijt is, door Verdonk denk ik.
In dit geval krijgen we een leider die geen bindende factor is en dan mogen we hopen dat de VVD niet de premier(e) levert. Want dan heeft Rita een kabinet nodig zonder zemelende mensen die bij het minste of geringste al de zieligerd uithangt. "Fritsie (Wester), Rita zei onaardige dingen tegen mij." Ach Fransie Weisglas, kom maar gauw. Je had toch ook geen minister moeten worden. Zal ik je even een nieuwe luier omdoen.

8 april 2006 om 21:48  

Een reactie posten

<< Home