05 april 2006

Aftappen

Goed nieuws: de meeste communicatienetwerken in Nederland zijn prima af te tappen. Boeven die per GSM of e-mail hun snode plannen toevertrouwen aan collega’s, kunnen over het algemeen moeiteloos worden afgeluisterd. Tenzij het af te tappen telefoonnummer zo vaak heen en weer is gefaxt dat het onleesbaar is geworden, wat nog wel eens voor schijnt te komen. Maar dat zouden ze bij justitie natuurlijk makkelijk op kunnen lossen door een permanente tap te plaatsen op hun eigen faxmachines.

Nog meer goed nieuws: al zo’n jaar of dertig bestaan er encryptietechnieken, waarmee bestanden beveiligd kunnen worden. Er zijn honderden programma’s (waaronder tientallen die gratis zijn) die de gebruiker in staat stellen met een paar muisklikken zijn data te versleutelen. Veel van die programma’s zijn zo gebruiksvriendelijk, dat je gerust kunt stellen dat iemand die zo’n stukje software niet kan bedienen al helemaal geen wapen zou mogen dragen. Laat staan orders geven aan gewapende mensen.

Dat betekent dat overheidsinstanties (waaronder justitie, en, pak hem beet, defensie) hun vertrouwelijke data (waaronder afluisterrapporten en, pak hem beet, militaire instructies) kunnen beveiligen. Gratis en voor niks, en met een paar muisklikken. En dat betekent weer dat medewerkers van de overheid met memorysticks kunnen strooien alsof het pepernoten zijn, zonder dat iedere Jan Doedel die zo’n ding vindt meteen het poezie-album van de koningin kan inzien.

En dan het slechte nieuws: anno 2006 zijn veel mensen nog steeds van mening dat basiskennis van computers en Internet optioneel is. Dat an sich is nog tot daaraantoe, maar bij overheidsinstanties laten ze dat soort mensen gewoon met vertrouwelijke gegevens werken. Dan krijg je dus dat mensen hun bestanden niet beveiligen, mee naar huis nemen en op hun computer zetten in een mapje dat gedeeld wordt met alle LimeWire-gebruikers over de hele wereld.

Zo scoort de overheid niet alleen hoog op het gebied van service, door burgers de mogelijkheid te bieden kosteloos afluisterrapporten te downloaden met filesharing programmaatjes, maar geeft ze providers van internet en mobiele telefonie meteen het goede voorbeeld. Want hoe hard die ook hun best doen, zo aftapbaar als de overheid zullen ze niet snel worden.

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

w00t! first post!

5 april 2006 om 16:17  
Anonymous Anoniem zei...

Wet Openbaarheid Bestuur: alles meteen op Limewire!

5 april 2006 om 17:36  

Een reactie posten

<< Home