04 april 2006

Initiatief

Belangrijk nieuwsbericht: anti-rokers gaan het burgerinitiatief gebruiken om hun zin te krijgen. Het nieuws is vooral belangrijk omdat het ons vertelt hoe het is afgelopen met dat burgerinitiatief, dat we in alle drukte helemaal uit het zicht waren verloren. Daar zitten wat onopvallende kantjes aan:

Ten eerste heb je blijkbaar aan veertigduizend lullige handtekeningen al genoeg om de Tweede Kamer aan de kop te mogen zeuren. Ter indicatie: Geenstijl.nl haalt gemiddeld zo'n zestigduizend bezoekers per dag, en zou dus elke dag een nieuw burgerinitiatief kunnen lanceren als digitale handtekeningen tellen. De stichting Clean Air Now zegt het 'fluitend' te kunnen, waarschijnlijk kunnen de volgelingen van El Flato ook wel veertigduizend handtekeningen bij elkaar krijgen teneinde de knetterende scheet als protocolaire begroeting voor Kamerleden te installeren.

Ten tweede mag je alleen maar zeiken over iets dat minstens twee jaar geleden in de Kamer aan bod was. Lekkere noodremfunctie heb je zo. Identificatieplicht? Nee, eerst twee jaar die kutwet uitzitten. De knetterende scheet afschaffen omdat de airco van de Tweede Kamer het niet aankan? Helaas, helaas, nog negentien maanden te gaan. Als de politiek zèlf na twee jaar nog niet heeft ingezien wat voor onzin ze uithaalt is er ook weinig kans dat ze er ineens anders over gaan stemmen.

Dat laatste is eigenlijk nog het raarste punt. De Tweede Kamer moet er opnieuw naar kijken. En dan? 'Ja, nee, sorry, we hebben net vier jaar vergaderd over de Embryowet, maar de kerkgangers van Epe en 't Harde hebben handtekeningen opgehaald, dus nou doen we hem weer weg.'

Aan de andere kant: het is niet alsof ze in Den Haag echt zo goed nadenken over hun wetten. Er zitten al gauw onzinnige aspecten aan. Neem nou die wet op het burgerinitiatief...

5 Reacties:

Anonymous De Piet zei...

Je kan natuurlijk ook 40.000 handtekeningen verzamelen om dat burgerinitiatoef weer naar de prullemand te verwijzen...

4 april 2006 om 18:29  
Blogger Bart Braun zei...

Patrick, jongeman, daar zeg je iets heel interessants. Ik ga eens kijken of ik actief genoeg ben om er iets mee te doen. Gelukkig zal ik nog meer dan een jaar moeten wachten voordat ik het überhaupt aan de Kamer voor kan leggen...

4 april 2006 om 23:53  
Anonymous De Piet zei...

Dan heb je dus een jaar om handtekeningen te verzamelen... Eitje.

5 april 2006 om 09:33  
Anonymous wout zei...

Ach, is dat initiatief wel zo gek?

Het houdt de kamerleden van de straat. En hoe drukker ze bezig zijn met belachelijke initiatieven te negeren, hoe minder tijd ze hebben om achterlijk domme uitspraken te doen over van alles en nog wat(iets dat tegenwoordig "politiek naar de burger brengen" heet).

5 april 2006 om 13:07  
Anonymous Birdseye zei...

@De Piet "Je kan natuurlijk ook 40.000 handtekeningen verzamelen om dat burgerinitiatoef weer naar de prullemand te verwijzen"

Meteen doen zou ik zeggen. Het slaat nergens op dat het regeren aan de burger wordt overgelaten. Het klinkt wel sympathiek, maar de burger moet er vertrouwen in kunnen hebben dat het goed voor hun geregeld wordt. Ook omdat je op deze manier telkens meerderheidsbeslissingen krijgt. Het zou dus zo kunnen zijn dat alle chagrijnige niet-rokers (ik ben er zelf inmiddels ook één) gaan bepalen dat de roker oneerlijk behandeld wordt. Nog maar te zwijgen over dat alle stijllozen (lees blanke mannen) gaan bepalen dat de Hakbarren (lees moslims) het land uitmoet. Cafépraat prima, maar geen bezopen politieke beslissingen voor de burger.

8 april 2006 om 21:19  

Een reactie posten

<< Home