24 april 2006

Bom

Stel nou, dat China een grote troepenmacht in Frankrijk had om te helpen de voor dat land zo belangrijke zonnebloemolieproductie veilig te stellen. Stel dat China een tweede grote troepenmacht naar België stuurde, om het niet-democratisch gekozen staatshoofd omver te werpen en te vervangen door een stroman die China welgevalliger is. Stel dat er in Engeland een door zijn volk gehate dictator aan de macht was, die dat alleen kon blijven omdat China hem hielp.

Luxemburg is al zestig jaar omgedoopt in de Volkrepubliek Quannon, waar de volgelingen van Sjang Kai-Sjek zijn gehuisvest, als genoegdoening voor het leed dat de regering van China ze indertijd heeft aangedaan. Luxemburgers die het er niet mee eens zijn, worden door Chinese vliegtuigen gebombardeerd met pakjes sigaretten die ontploffen als je ze oppakt. Vervolgens valt China met een kutsmoesje Duitsland aan, waar het een martelgevangenis begint, en roept het dat Nederland onderdeel is van een groep landen die niets dan kwaad in de zin heeft.

Ik zou hem best wel schijten. China is één van de grootste en machtigste landen ter wereld, en dat soort landen kunnen doen en laten waar ze zin in hebben. Ik zou mij willen verdedigen. Met de beste wapens die ik kan krijgen, want ik ga ze nodig hebben.

Tuurlijk, President Ahmadinejad is een gevaarlijke gek. Typisch zo iemand die je ècht liever niet met een atoombom in handen ziet. Maar toch. Hij is verkozen, hij heeft geen pre-emptive strikes uitgevoerd en zo'n beetje èlk land in zijn buurt is of een hoer van Amerika of ermee in oorlog. Geen wonder dat de meeste Iraniërs hun Grote Historicus en zijn kernprogramma ondersteunen.

Als Bush verstandig is, laat hij het nog even uit zijn hoofd om Iran aan te vallen. Als hij het Midden-Oosten kan laten zien dat Amerika niet alleen maar een veelkoppig monster is, zal hij op meer begrip bij de Iraanse bevolking kunnen rekenen

8 Reacties:

Anonymous De Piet zei...

Je bedoelt natuurlijk "als Bush sr. verstandig is".. Wat overigens, gebaseerd op het verleden dat geen garanties geeft voor de toekomst, vrij onwaarschijnlijk is.

24 april 2006 om 12:27  
Anonymous Buke zei...

Jaja, en het is “peace for our time”. Beetje naïef Bart.

24 april 2006 om 14:24  
Anonymous jeroen zei...

Wat moet bush met begrip van de iraanse bevolking?

25 april 2006 om 00:39  
Blogger Bart Braun zei...

Nou, we hebben gezien bij de bezetting van Irak dat het ònbegrip van de plaatselijke bevolking een dure een tijdrovende aangelegenheid is. Dat wil hij niet ook in Iran hebben.

Iraniërs zijn, zo vermoed ik, net mensen. Ze willen gewoon een televisie en een baan en anderhalf kind en verder geen gezeik. Maar nu voelen ze zich vooral bedreigd door de VS, en dan stemmen ze op een mongool als Ahmadinejad. En begrijpelijk, zoals ik in mijn column uitlegde.

Er valt oprecht meer eer te behalen aan het zorgen dat ze daar een normaal mens als president willen, dan aan het omverwerpen van de huidige president.

25 april 2006 om 10:52  
Anonymous wout zei...

Machtig mooi, zoals iedereen met open ogen voor precies dezelfde flauwe Amerikaanse propaganda-truc valt als toen met Irak.

Stel je voor, dat je een moslimland zou moeten behandelen als politiek/militair gelijkwaardig.

25 april 2006 om 12:35  
Anonymous Buke zei...

Waar het in deze kwestie om gaat is dat Israel en Amerika een Iran met atoomwapens een bedreiging vinden. Ik vermoed dat ze daar gelijk in hebben. Een bezetting van Iran is waarschijnlijk geen goed idee maar niets doen ook niet.

25 april 2006 om 12:44  
Anonymous De Piet zei...

Misschien als moslims zich minder bedreigd voelen door amerika dat ze dan meer begrip opbrengen voor de angst tegen kernwapens?

25 april 2006 om 14:07  
Anonymous jeroen zei...

ach, duur, het kost een paar knaken, maar er wordt meer verdiend. En slechte PR met het thuisfront als soldaten vreemd genoeg soms dood blijken te kunnen gaan, beerput opengaat. Maar de Irakezen zelf kunnen hoog of laag springen, dat interesseert amerika geen kont. Ze zijn er niet naartoe gegaan om die zandnegers te trakteren op glasvezel en een happy meal.

25 april 2006 om 15:30  

Een reactie posten

<< Home