10 april 2006

Alternatief

Voordat actrice Sylvia Millecam bijna vijf jaar geleden overleed aan borstkanker, had ze zich op advies van Jomanda laten behandelen door een drietal kwakzalvers. Die gaven Millecams tumor de gelegenheid te groeien en zich te ontwikkelen door de actrice homeopathische middelen voor te schrijven, te beweren dat het geen kanker was en haar te behandelen met paracetamol.

Het Regionaal Medisch Tuchtcollege van Amsterdam heeft de drie tovenaars nu bestraft: twee van hen zijn tijdelijk geschorst, en één moet zijn diploma inleveren. Uit dit artikel: “Een woordvoerster [van de KNMG, de overkoepelende organisatie van artsen] zegt dat artsen bij ernstige aantoonbare ziektes geen onbewezen, alternatieve geneeswijzen mogen toepassen op een patiënt.”

“Bij ernstige aantoonbare ziektes”? Wat zullen we nu beleven? De KNMG vindt dat gediplomeerde artsen alléén bij ernstige ziektes niet zomaar met wierrook en oceaangeluiden aan de slag mogen? Moet ik daaruit concluderen dat mijn arts wél mag vinden dat mijn voetschimmel het best bestreden kan worden met transcendente meditatie?

Iedere kwibus mag proberen mensen te genezen met reiki, magische edelstenen of een spruitendieet. Wetenschap is niet zaligmakend, en die therapieën zouden best kunnen werken. Bovendien hebben sommige mensen meer baat bij alternatieve geneeswijzen dan bij traditionele, en zolang het om aandoeningen als likdoorns en zweetvoeten gaat, is het geen ramp als een behandeling niet aanslaat.

Herstel: bijna iedere kwibus mag dat. Mensen die zich dokter noemen mogen het namelijk beslist níet. Patiënten met niet al te ernstige kwaaltjes doorsturen naar een antroposofische gebedsgenezer is tot daaraantoe, maar wie zelf aan alternatieve hocus pocus doet, zou zich geen arts mogen noemen. Niet eens per se omdat er niets tussen hemel en aarde is, maar omdat een dokter een dokter is. Geen sjamaan.

Zoals aanhangers van alternatieve geneeswijzen het recht hebben op mumbo jumbo, zo hebben de kortzichtige, niet-spirituele volgelingen van de ratio het recht op een dokter die zich braaf schikt naar de wetenschap. De makkelijkste manier om beide groepen te geven waar ze recht op hebben, is hele simpele maar duidelijke eisen stellen aan het beroep van dokter, en de alternativo’s verbieden zich zo te noemen.

13 Reacties:

Blogger Iknik zei...

Ter aanvulling: het tuchtcollege gaat alleen maar over schorsingen en dergelijke, niet over strafrechtelijke maatregelen. Het OM (dat daar wel over gaat) heeft de zaak Millecam in behandeling.

10 april 2006 om 13:21  
Anonymous De Piet zei...

Enig idee of Millecam zelf stiekem wel wist dat ze naar een 'echte' dokter moest, maar dat niet deed omdat het makkelijker is om vol te houden dat je geen terminale kanker hebt maar een goed behandelbare verkoudheid...? En als je al in Jomanda gelooft, kan die dokter je er dan nog van overtuigen dat homeopathie niet werkt?

10 april 2006 om 16:31  
Blogger Iknik zei...

Geen idee, maar iemand die borstkanker op een homeopathische manier behandelt, maakt niet voor het eerst van zijn leven gebruik van homeopathie. En had wat mij betreft dus allang geen dokter meer mogen zijn.

10 april 2006 om 16:35  
Anonymous wout zei...

Oneens!

Alternatieve genezers mag geen haarbreed in de weg worden gelegd! Sterker nog, vanuit het oogpunt van selectiedruk zou men het zelfs moeten aanmoedigen: met een opname in het basispakket.

Laat de zweefteven en hun kinderen met geheel vergoedde bolletjesarmbanden en zinkzetpillen tenonder gaan aan polio en rode hond. Vrijwillige eugenetica, kan het nog beter? Eindelijk zal de mens weer evolueren. En over 500 jaar krijgen ze als troost postuum een gedeelde Darwin-award uitgereikt.

10 april 2006 om 18:23  
Anonymous Buke zei...

@Wout. http://www.wired.com/news/politics/lifescience/0,70613-0.html?tw=rss.index

10 april 2006 om 19:05  
Anonymous wout zei...

@Bauke

Tsja, kweenie hoor. Allemaal goed en wel, maar dat geldt toch alleen voor eigenschappen die gecodeerd liggen in relatief kleine, dominante allelen, zoals lactase persistentie.

Ik wil negatieve selectiedruk! Dat is de ware motor van de evolutie! Niks "survival of the fittest", het is "extinction of everyone unfit".

10 april 2006 om 21:30  
Anonymous Anoniem zei...

ik denk dat dit soort zweefteef-shit zich eerder via memen dan genen voortplant. Dus geen subsidie, niet opnemen in de verzekering, maar met wortel en tak uitroeien!

11 april 2006 om 02:31  
Anonymous De Piet zei...

Het probleem met zweefteven hun gang laten gaan met polio en rode hond is dat jouw kinderen al voor hun prikjes en opgebouwde resistentie straks vrij makkelijk in aanraking komen met kinderen die die ziektes dragen. En dan is jouw kind ziek omdat zo'n zweefteef vindt dat haar keuzevrijheid (en eventuele verminkingen en handicaps bij diezelfde kinderen) een groter goed is dan het herintroduceren van een epidemie...

11 april 2006 om 13:34  
Anonymous wout zei...

De eerste inenting tegen polio is bij 2 maanden, en rode hond (inenting rond 9e jaar) is alleen gevaarlijk bij de zwangerschap. Er is dus weinig kans dat de ziekten overslaan naar mensen die zich wel laten inenten.

En als je goed naar de mensen in Epe, Elburg en Nunspeet kijkt, dan zie je dat Artikel 31 gereformeerdheid welhaast genetisch moet zijn. Memen schmemen, ook bij memen werkt negatieve selectiedruk vaak het snelst.

11 april 2006 om 15:11  
Anonymous De Piet zei...

En kinkhoest....?

11 april 2006 om 17:03  
Anonymous wout zei...

Uche, wat? Kuch, proest, hahaUGH, bwark, huuuuuuuuuuh, ack, spuw.

Ook vanaf twee maanden.

In principe heb je gelijk, maar waar gehakt wordt vallen spaanders.

11 april 2006 om 18:37  
Anonymous Anoniem zei...

Nog een mooie oplossing: Ebola.....

http://www.shoutwire.com/viewstory/8587/Scientist_advocates_killing_90_of_population

En die man heeft nog een prestigieuze wetenschappelijke prijs gekregen ook. Weliswaar in TExas, maar toch.

16 april 2006 om 23:54  
Anonymous FE zei...

SILICONE-GATE: BORST-IMPLANTATEN
SYLVIA MILLECAM: HET WARE VERHAAL
"Een Jihad o.b.v Geloofsovertuiging: een voorbeeldcasus"

27 oktober 2006 om 03:09  

Een reactie posten

<< Home