20 april 2006

De weg was recht, de weg was krom

Hoe kweek je een terrorist? Nou, je zou als bewindsman zonder tussenkomst van de rechter kunnen besluiten om burgers de toegang tot alle belangrijke voorzieningen in dit land te ontzeggen. Als je veroordeelde terroristen nou maar hard genoeg afknijpt, weet je zeker dat ze vroeg of laat op z’n minst een bank beroven. En dat is het meest gunstige geval.

Zeg nou zelf. Het is leuk en aardig hoor, het idee dat rechters bepalen of iemand wel of niet schuldig is en bepalen welke straffen er worden uitgedeeld. En de theorie dat een straf over is als hij over is, zoiets werkt ook alleen in theorie. Maar waarom zou je de principes van de rechtstaat respecteren als je het ook kunt laten ondergraven door een club fascistoïde calvinisten? In de VS werkt het ook.

Rechtstaat leuk en aardig, maar de leden van de Hofstadgroep zijn fundamentalisten! Terroristen! Zonder! Scrupules! Die! Dood! En! Verderf! Zaaien! Uitroepteken! Tel de uitroeptekens, en beweer dan nog eens dat het klassieke rechtssysteem is opgewassen tegen het besneden gevaar. Nee, ministers die op eigen houtje straffen uitdelen, daar moeten we er meer van hebben! Hoera voor de bestrijders van het terrorisme! Weg met de fundamentalisten! Leve ons! Heil Bot!

Een spijkerbom op Amsterdam Centraal is niet half zo desastreus als bewindslieden die een beetje hoekjes van de rechtsstaat lopen af te snijden. Als het kabinet zo graag wil dat voormalige Hofstadleden geen cent hebben om hun kont te krabben, dan moet het zorgen dat het OM dat in de strafeis zet. En als de rechter het niet eens is met het OM, dan is dat jammer. Een Turk met een uzi is geen reden om je kont af te vegen met de rechtstaat, zelfs niet als de VN vindt van wel.

Toch is het niet heel erg vreemd dat Bot de fundi’s van de Hofstadgroep uitknijpt, wat de kans op een heuse bomaanslag aanzienlijk vergroot. Immers, terrorisme mag dan het nieuwe communisme zijn, zoiets werkt natuurlijk pas goed als de mensen écht bang zijn.

2 Reacties:

Anonymous jerone zei...

ach. Een (auto)verzekering hadden ze vast toch al niet, en verder doen onze ministers braaf wat washington zegt. What else is new?

20 april 2006 om 11:26  
Anonymous wout zei...

Heb je het niet gehoord? Terrorisme is de grootste bedreiging voor Nederland! Aanpakken dus! Tijd voor onze eigen Guantanamo Bay op St. Maarten.

En die dijken, ach, die hogen we later wel op.

20 april 2006 om 12:47  

Een reactie posten

<< Home