28 april 2006

Kutwet

Wat een verrassing: de identificatieplicht is een kutwet. Hij wordt vooral gebruikt door dienstkloppers die wildplassers en fietsers zonder licht een extra oor aan willen naaien en zo de staatskas spekken. Een kleine vier miljoen euro aan boetes, en daar komt dan nog bij dat tien procent van de paspoorten die in 2005 werden aangevraagd werd gestolen. Daar worden gemeentes weer blij van, want zij mogen mensen die een nieuw paspoort komen aanvragen “beboeten” voor het feit dat ze hun oude paspoort kwijt zijn. Beboeten in de breedste zin van het woord, want ook oude vrouwtjes met een bescheiden pensioen die onder bedreiging van een mes hun identiteitsbewijs hebben afgestaan, moeten gewoon dokken. Ophoesten, oma. Had je maar niet je huis uit moeten gaan.

Overigens, afgezien van de Balkenende-clan had werkelijk iedereen al voorzien dat die identificatieplicht dit land geen spatje veiliger zou maken. Irritanter, dat wel. En oh ja, het drijft een wig tussen de burgers en justitie, maar het moge inmiddels duidelijk zijn dat het Donner weinig interesseert of de mensen de handhavers van de wet wel vertrouwen. Anders zou hij de mensen die momenteel de boetes voor het overtreden van de paspoortwet verwerken wel overhevelen naar de afdeling die criminele witwassers aanpakt. Momenteel is er één iemand die zich daarmee bezighoudt. Dat lijkt misschien wat veel, maar wees gerust: het is een parttimer.

Hoe heet dat ook alweer, als de kleine burgerman genaaid wordt bij het leven, en de grote jongens vrij spel krijgen?

Hoe dan ook, binnen de EU zijn de mensen die over justitie gaan al niet veel slimmer dan onze Donner. Eurocommissaris Frattini vindt dat de Unie nu toch echt eens goed moet gaan zuigen aan de pik van het grootkapitaal. Illegale kopieën van merkproducten, daar moet nu eindelijk eens prioriteit aan gegeven worden.

Frattini zet zo’n non-onderwerp natuurlijk niet voor niks op de agenda van de EU. Iemand heeft hem daar keiharde pegels voor geboden. Maar hij hoeft echt niet bang te zijn dat dat uit gaat komen: als hij zijn zakcentje laat witwassen door een Nederlandse crimineel, is die kans nihil.