27 april 2006

Top!

Leiden is blij. De mislukte versie van Utrecht wordt namelijk de vestigingsplaats van het TopInstituut Pharma. Het Topinstituut is een samenwerkingsverband tussen twaalf academische instellingen en tweeëntwintig bedrijven in de medicijnontwikkeling. Samen gaan ze onderzoek doen waardoor ze sneller en efficiënter pillen op de markt kunnen brengen.
Goede zaak, zoiets. Samenwerken is altijd slimmer dan iedereen zelf het wiel uit te laten vinden, zeker als er bij het uitvinden van wielen proefdieren dood moeten. Het TopInstituut heeft mijn zegen. Niet dat ze daarop uit waren, maar het blijft een zeldzaam voorrecht.
Waarschijnlijk, echter, krijgt het farmaceutenclubje ook de zegen van de Tweede Kamer. Die gaat de komende tijd elk jaar 130 miljoen euro uit onze aardgasbaten overhevelen naar het TopInstituut, en betaalt daarmee de helft van de begroting.
‘Nee, dat moet je niet zien als een subsidie aan de farmaceutische industrie’, aldus een Leidse hoogleraar die van die 130 miljoen onderzoek gaat doen waar de farmaceutische industrie baat bij heeft. ‘Je investeert in een kennis-infrastructuur die nieuwe bedrijvigheid genereert’. Maar ook die infrastructuur en bedrijvigheid komen direct ten bate aan de farmaceutische industrie.
Misschien moet er ook maar eens werk gemaakt worden van een TopInstituut voor bloggers…

4 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Misschien dat van die 130 miljoen ook onderzoek wordt gedaan naar medicijnen waar farmaceuten niet direct voor staan te springen, maar welke door wetenschappers wel de moeite worden gevonden? En dat, omdat er een groot deel overheidsgeld bij zit, die wetenschappers onafhankelijker blijven dan wanneer ze volledig afhankelijk zouden zijn van de farmaceuten? Misschien wat naief, maar het zou mooi zijn natuurlijk. En anders wil ik me wel aanmelden als directeur bedrijfsvoering. Laat die gouden handdruk maar komen..

27 april 2006 om 11:01  
Blogger Bart Braun zei...

Wat je niet moet vergeten is dat er maar weinig takken van wetenschap zijn waarbij de academici al zo zeer op de schoot van het bedrijfsleven zitten als de farmacie.
Als je een medicijn ontwikkelt tegen een aandoening, dan is het uiteindelijke doel daarvan natuurlijk dat het bij de patiënten terecht komt. Dat kunnen universiteiten niet, en daar zijn ze ook niet voor.
Ik vraag mij dus sterk af of er onderzoek wordt gedaan naar 'medicijnen waar farmaceuten niet om staan te springen, maar door wetenschappers wel de moeite waard worden gevonden.'

27 april 2006 om 13:04  
Anonymous Anoniem zei...

Het wetenschappelijke voordeel is nihil. (afgezien van dat er nu misschien wat aio's met de duurdere speeltjes van de farmaceutische bedrijven mogen spelen). Die 22 bedrijven (overigens marktleiders) hebben een mooie manier gevonden om wat geld te scoren dat anders maar naar die nare universiteiten was gegaan.

27 april 2006 om 17:46  
Anonymous Anoniem zei...

Na, geen medicijnen dan, maar wel al het onderzoek dat daarvoor nodig is. Een farmaceut zal pas inspringen als er financieel voordeel te behalen valt en dan nog alleen tijdens de ontwikkelings fase. Nu worden er misschien ook onderzoekslijnen uitgezet naar minder kansrijke ontwikkelingen. Maar goed, ik ben geen kenner.

27 april 2006 om 19:11  

Een reactie posten

<< Home