22 juni 2006

Word toch ziek

Nog even en de wereld krijgt te maken met een nieuwe epidemie: het metabool syndroom zit er aan te komen. Hoewel momenteel nog helemaal niemand is getroffen door de ziekte, zullen enkele honderden miljoenen mensen er over een paar jaar het slachtoffer van worden. Althans, dat is één van de twee mogelijke scenario’s. In het andere scenario zal helemaal niemand ooit iets met de ziekte te maken krijgen.

Maar gelukkig zijn we voorbereid op het worst case scenario. De opmars van de überpil die ons moet gaan redden van metabool syndroom is nog indrukwekkender dan die van de ziekte zelf. Sterker nog: de pil bestaat al. Rimonabant is de naam van de farmaceutische messias (merknaam: Acomplia) en hij werkt tegen alles. Maar vooral tegen metabool syndroom.

Als die ziekte ten minste ooit een poot aan de grond krijgt. Op het moment bestaat de risicogroep uit mensen met suikerziekte en overgewicht, die een hoge bloeddruk hebben en een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Wie aan drie van de vier criteria voldoet, hoort er ook bij.

Wat moet er gebeuren voordat deze mensen daadwerkelijk metabool syndroom krijgen? Niets, eigenlijk. Behalve dan dat algemeen geaccepteerd moet worden dat mensen in de risicogroep niet zomaar last hebben van diabetes en dikkigheid, maar van een heuse ziekte.

Want Rimonabant mag dan (door producent Sanofi-Aventis natuurlijk, maar met hulp van verrassend meegaande en ijverige journalisten) gehyped zijn als het beste dat de mensheid is overkomen sinds onze voorvaderen besloten rechtop te gaan lopen, zonder metabool syndroom is het toch gewoon een afslankpil die ook helpt tegen hoge bloeddruk. En gewone afslankpillen kunnen zonder recept gekocht worden bij de drogist.

Gezondheidssnoepjes verkopen via de Etos is leuk, maar als je als pillendraaier een beetje binnen wil lopen moet je toch echte geneesmiddelen gaan maken. Of je eigen ziekte verzinnen, natuurlijk: metabool syndroom maakt van Rimonabant een medicijn. Medicijnen worden voorgeschreven door dokters en, in tegenstelling tot zelfzorgpilletjes, vergoed door verzekeraars. En dan heb je het als farmaceut pas echt over geld verdienen.

Sanofi-Aventis wenst ons allemaal van harte een ziekte toe.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Ik wil ook Rimonabant! Zonder medicijn, want anders gaat die dokter toch alleen maar tegen mij zeiken dat ik meer moet bewegen en gezonder moet eten. Alsof ik dat niet weet.

22 juni 2006 om 17:09  

Een reactie posten

<< Home