10 juli 2006

Abortus

Het is een paar weken terug, en nauwelijks opgepikt door de media, maar het mag desondanks niet onvermeld blijven. De katholieke kerk is er niet blij mee dat Amnesty International zich heeft uitgesproken vóór het recht op abortus. De organisatie moet zich bezighouden met vluchtelingen, zo liet kardinaal Renato Martino weten, en niet aan de rechten van ongeborenen komen.

Ik vind het al jaren fascinerend dat zo veel christenen zich zo druk maken om de rechten van het ongeboren leven. Niet omdat tegenstanders van abortus geen zinnige argumenten zouden kunnen hebben, maar omdat je van christenen zou verwachten dat ze zich baseren op de Bijbel. En die is in dit geval, voor de verandering, eigenlijk best helder. Zie Exodus, één van de weinige Bijbelboeken waar de Heer heel duidelijk vertelt wat de Bedoeling is:

Op moord staat de doodstraf. Op ontvoering staat de doodstraf. Het mishandelen van je ouders: de doodstraf. Het vervloeken(!) van je ouders? De doodstraf. Een vrouw een miskraam bezorgen zonder de vrouw zelf te verwonden? Een geldboete.

Wat God betreft valt het veroorzaken van abortus qua ernst ergens tussen het doodslaan van je slaaf (dan dient er vergelding plaats te vinden) en het dusdanig mishandelen van je slaaf dat hij pas sterft na een paar dagen gecrepeerd te hebben (dan ga je vrijuit). Hoe dan ook staat het overduidelijk, zwart op wit, niet gelijk aan moord.

De schriftgeleerden in het Vaticaan moeten dus ooit besloten hebben dat dit stukje Bijbel niet relevant is, en dat interpretatie van een ander stukje van diezelfde Bijbel wél leidt tot de conclusie dat abortus een zonde is. Een verbod op abortus is dus eerder de wil van de schriftgeleerden dan de wil van God. Stond er in het Nieuwe Testament niet iets over schriftgeleerden?

Ik probeer begrip te hebben voor gelovigen die vinden dat de regels in hun heilige boek ook voor mij moeten gelden, maar dan moeten ze zich wel aan de spelregels houden. Als ze het boek ook gewoon mogen negeren als dat zo uitkomt, is het begrip toch echt een keer op.

7 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Geen plaatje?

10 juli 2006 om 15:17  
Blogger Bart Braun zei...

Het lijkt erop dat je van Blogger alleen plaatjes mag plakken als je de post neerzet, en niet achteraf.

10 juli 2006 om 17:03  
Blogger Iknik zei...

Ik heb gezocht naar het enige soort afbeelding dat in de context van mijn column passend zou zijn - een kleurenfoto van een zojuist geaborteerde baby - maar ik kon helaas geen rechtenvrije variant vinden.

10 juli 2006 om 22:26  
Anonymous Anoniem zei...

Die foto's heb ik wel eens gezien bij gristelijke organisaties die je zo wilde overtuigen tot nee. Over respect gesproken.

11 juli 2006 om 11:15  
Blogger Bart Braun zei...

God is gelukkig niet te beroerd om de moeilijke dingetjes uit de Bijbel nog eens uit te leggen.
http://www.theonion.com/content/node/28151

11 juli 2006 om 13:56  
Anonymous Wout, Knoper van Zemelen zei...

Brrrrravo

25 juli 2006 om 11:05  
Blogger info zei...

Iets te snel geschreven? Uit de aangehaalde teksten zou je alleen kunnen opmaken, dat abortus geen moord is. Maar niet dat het geen zonde is. Waarom anders toch een strafmaat?

21 juli 2008 om 13:16  

Een reactie posten

<< Home