07 juli 2006

Interessant

Dat Jan-Peter Balkenende een hoofdstuk gaat krijgen in de parlementaire geschiedenisboekjes, is al vrijwel zeker. Maar het is nog niet af, en wie weet hoe sappig het verhaal nog gaat worden. Zeker nu het CDA minister Verdonk vraagt of ze alsjeblieft zo nu en dan haar grote bek zou willen houden, om te voorkomen dat ook Balkenende 2.1 voortijdig sneuvelt.

Zou Rita’s schaterlach te horen zijn geweest op het Binnenhof?

Zou het de christendemocraten echt ontgaan zijn dat Rita Panzerfaust inmiddels onaantastbaar is geworden? De coalitiepartijen hebben de kans gehad om zich van de minister te ontdoen, en ze hebben ervoor gekozen dat niet te doen. Nu kan het niet meer, want als het rompkabinet struikelt gaat Jan-Peter de geschiedenis in als de grootste prutser die ooit premier van Nederland is geweest.

En dus kan het CDA Verdonk hooguit lief vragen om af en toe wat minder Verdonk te zijn. De minister, op haar beurt, mag helemaal zelf weten wat ze daarmee doet. Ze kan beloven wat beter op haar woorden te letten, en dat vervolgens wel of niet doen, maar ze kan ook een foto op de voorpagina van alle landelijke dagbladen laten plaatsen waarop ze haar middelvinger opsteekt.

Intussen is Kay van de Linde aan het bedenken wanneer en hoe Verdonk het beste uit haar partij kan stappen om het rendement op 22 november te maximaliseren. Niet te snel, want Rita moet stemmen pikken van de VVD, en dat gaat natuurlijk het best als ze tijdens de verkiezingscampagne breekt met de liberalen. En is het een goed idee om samen met Geert op te trekken, of juist niet? Of moet ze haar heil zoeken bij grote vernieuwer Peter R., wiens politieke ambities vast niet verdwenen zijn?

Het zou hoe dan ook een slecht idee zijn om braaf bij de VVD te blijven. De partij moet haar niet, en zelfs als de liberalen in de regering gaan komen zal ze worden afgeserveerd. Te moeilijk, te onvoorspelbaar, te controversieel.

En zo heeft D66 de politiek toch nog razend interessant gemaakt. Wie had dat verwacht?

5 Reacties:

Anonymous De Piet zei...

Ze zou 'r eigen soap moeten krijgen...

7 juli 2006 om 13:00  
Blogger Bart Braun zei...

Die bestaat, hij heet '8 uur journaal', misschien heb je er wel eens van gehoord.

En No Fucking Way dat Peter R. de Vries met Verdonk in één partij gaat. De Vries: intelligent, liberaal. Verdonk: dom, conservatief. Allebei: een Ego met een hoofdletter E. Het zou zelfs als ze het woord voor woord eens waren niet werken.

7 juli 2006 om 13:32  
Anonymous Anoniem zei...

Hoe gaaf zou het zijn als D'66 meteen een motie van wantrouwen tegen Verdonk indient, en die wordt aangenomen!

7 juli 2006 om 14:50  
Anonymous Buke zei...

Ik dacht dat ze met "niet lullen, maar poetsen" Marco pastors goede vrienden was?

7 juli 2006 om 15:48  
Blogger Bart Braun zei...

Ja, maar ze kan natuurlijk niet overstappen naar zijn partij, want dan valt het kabinet alwéér.

7 juli 2006 om 16:27  

Een reactie posten

<< Home