01 september 2006

Durf

Junglekapitalisme, noemde minister Joop Wijn sommige vormen van durfkapitalisme. Soms is het heel goed voor een bedrijf om overgenomen te worden door een private equity-firma, maar er zitten ook cowboys tussen. Investeringsmaatschappijen die een bedrijf kopen, het strippen en alle onderdeeltjes los verkopen. Behalve de investeerders zelf wordt niemand daar beter van.

Maar Joop werd teruggefloten door Gerrit. Want zuiver liberalisme mag nog zo mooi zijn, bij de VVD hebben ze er hun eigen draai aan gegeven. Zoals de Sjekkiesrokende Paupers maar steeds niet van hun radikaal-linkse bagage afkomen, zo telt de VVD nog steeds veel te veel nimby-bobo’s. Flink wat van die bobo’s hebben hun geld natuurlijk in private equity zitten, en kritiek op durfkapitalisten is dan ook ongewenst. Dus slikte Joop Wijn zijn woorden weer in.

Dat is jammer, want een discussie over durfkapitaal is misschien geen slecht idee. Investeerders die de tactiek van de verschroeide firma’s hanteren zijn toch een beetje de tumorcellen van de markt. Agressief, nietsontziend, en zonder aanwijsbaar nut voor de samenleving in het algemeen. Een beetje investeerder zal er immers ook voor zorgen dat er niet al te veel kapitaal verloren gaat aan belastingen.

Kapitalisme is een fantastisch systeem, waar we veel van onze welvaart en groei aan te danken hebben. Maar zoals elk systeem kent het excessen, en het is de taak van de Staat om die tegen te gaan. Gerrit Zalm kiest er echter voor om, vanuit een religieus vertrouwen in het mechanisme van de vrije markt, alle kritiek de kop in te drukken.

De stompzinnige reflex die er al voor heeft gezorgd dat er nog steeds geen discussie is ontstaan over het onteigenen van de NS, dat onze nutsvoorzieningen verkocht zullen gaan worden aan de hoogste bieder en dat we marktwerking in de zorg hebben, die zorgt er nu voor dat ook discussie over private equity niet mogelijk is. Want durfkapitaal is ook kapitaal, en kapitaal is goed. En als we de VVD moeten geloven, is dát nu liberalisme. Bah. Adam Smith draait zich om in z’n graf.

1 Reacties:

Blogger Dirkjandiederic zei...

Als we dit nu gewoon strafbaar maken, dan heeft het Wikiplan misschien meer kans van slagen...

1 september 2006 om 16:09  

Een reactie plaatsen

<< Home