29 november 2006

Brutus

Nadat ze gisteren een persconferentie had gegeven, werd Rita Panzerfaust door een politiek analist vergeleken met Brutus, de protégé van Caesar die desondanks besloot om samen met zijn maatjes uit de senaat de Romeinse keizer om zeep te brengen.

De vergelijking gaat nogal mank. Ten eerste hadden Brutus en zijn samenzweerders vantevoren afgesproken dat ze Caesar zouden vermoorden. Wat Rita gisteren deed is te vergelijken met een Brutus die de keizer van achteren besluipt, vervolgens opstaat en door de senaatszaal schreeuwt: “Hé jongens, ik wil die ouwe koud maken. Wie doet er mee? Wat? Niemand? Oh. Nou ja, het was te proberen.”

Ten tweede was Caesar geen mietje. Mark Rutte wel: na een pittig debat met zijn beschermeling en de rest van de senaat wordt geconcludeerd dat niemand de keizer dood wil hebben. Brutus verklaart tegenover de scribenten die zich buiten de vergaderzaal hebben verzameld dat hij volledig achter de baas staat. Caesar vindt het een geruststellend idee dat zijn rug vierentwintig uur per dag wordt gedekt door iemand met een dolk, die er geen geheim van maakt dat hij zichzelf een veel betere leider vindt.

Voor een niet-VVD’er zoals ondergetekende is het puur amusement: de partij die groot werd dankzij oratorische grootmeesters als Hans Wiegel en Frits Bolkestein, dreigt gekaapt te worden door een bot viswijf met standpunten die niet eens echt bij de partij horen. De liberalen hebben er een handje van partijleden vooral te selecteren op basis van electorale efficiency, en nu hebben ze een monster gekweekt. De partijleiding had zenuwachtig moeten worden toen Rita dat andere ongeleide projectiel, Ayaan, met een roestig breekijzer de Nederlandse politiek uit wrikte. Achteraf vraag je je toch af of die kwestie nu echt het resultaat was van ondoordacht beleid, of dat de politica welbewust een concurrent uit de weg ruimde.

Een halfzachte partijleider die te fatsoenlijk is om mensen de deur te wijzen, en een opstandige adjudant die te incompetent is om de baas uit de weg te ruimen. Het mag dan geen klassieke tragedie zijn, entertainment is het wel.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

voeg daarbij de entertainmentwaarde van Wilders (waarom klinkt dom rechts gelul weinig bedreigend wanneer het gespuid wordt door een peroxide-limbo) de gekrenkte trots van Femke en de te verwachten jolijt van de dierenvrienden en het voorspelt een uiterst leuke kabinetsperiode te worden ! (jammer dat we waarschijnlijk weer een aantal jaar stil zullen staan, maar goed, ook daar niets nieuws onder de zon)

29 november 2006 om 15:08  

Een reactie posten

<< Home