20 november 2006

B vs B (3)

Het is grappig om te zien hoe beroerd de media verslag doen van de verkiezingscampagne. Wouter Bos staat in de peilingen op 35 zetels, wat de op één na slechtste verkiezingsuitslag zou zijn sinds zijn partij zestig jaar geleden werd opgericht. De slechtste uitslag was onder leiding van Ad Melkert, en die kan nog met enig recht het slachtoffer van de omstandigheden worden genoemd. Conclusie: Bos is slecht in z’n vak.

Maar de nieuwsmakers kunnen er maar moeilijk aan wennen dat de kiezer niet braaf doet wat hem wordt opgedragen, en gaan vrolijk door met Bos neerzetten als de grote concurrent van Balkenende. Het komt wat surrealistisch over: het voltallige journaille doet verslag van een titanenstrijd die hardnekkig weigert daadwerkelijk plaats te vinden, terwijl het echte politieke nieuws op pagina drie belandt.

Het nieuws is bijvoorbeeld dat de Sjekkiesrokende Paupers in de peilingen monsterlijk hoog staan. Nu doet die partij het in de peilingen meestal een stuk beter dan bij de verkiezingen, maar het lijkt er toch op dat Jan en zijn kameraden grote winst gaan halen. Dat terwijl Goois Links, dat toch niet zo gruwelijk veel verschilt van de SP, maar niet wil stijgen in de peilingen.

Wordt daar in elk geval nog wat aandacht aan besteed, de Partij voor de Dieren zit bij de meeste nieuwsmakers helemaal onder de radar. Net als overigens hun belangrijkste thema, dat door veel mensen wordt beschouwd als de morele blinde vlek van onze samenleving: de manier waarop we met dieren omgaan. Het zou maar zo kunnen dat de PvdD woensdag een Kamerzetel haalt, en dat heeft toch nieuwswaarde. Blijkbaar vinden tienduizenden mensen dat de politiek zo weinig aandacht besteedt aan dierenrechten dat de Kamer speciaal voor dat onderwerp een one-issue partij moet hebben.

Maar goed, peilingen zijn niet overdreven betrouwbaar, en misschien krijgen de nieuwsmakers uiteindelijk gelijk. CDA en PvdA worden ongeveer even groot, de SP groeit niet en de PvdD komt niet de Kamer. Het zou zomaar kunnen. Maar het zou ook zomaar kunnen dat het journaille de voorkeur geeft aan mediafähige verzinsels boven echt nieuws.

3 Reacties:

Blogger TheBuke zei...

Je kan natuurlijk ook zeggen dat pas na de verkiezingen duidelijk is, wie de de verkiezingen gewonnen heeft. Maar daar vul je geen krant mee

21 november 2006 om 09:04  
Blogger Bart Braun zei...

Toch zou ik zo graag, gewoon als experiment, eens een keer verkiezingen hebben zonder peilingsuitslagen in de media.

Er loopt hier overigens ergens een hoogleraar rond die zegt dat er nooit is bewezen dat die peilingen daadwerkelijk de stemkeuze beïnvloeden. Is namelijk moeilijk te scheiden van een rationalisatie achteraf.

21 november 2006 om 09:20  
Anonymous Anoniem zei...

Het hoort toch bij het spelletje dat onze democratie dat ze eventueel beinvloed worden?

En die hoogleraar heeft natuurlijk gelijk maar daar hoef je niet eens hooggeleerd voor te zijn.

Wat ook een leuk experiment zou zijn is nu een aanslag van moslimterroristen.

21 november 2006 om 11:30  

Een reactie posten

<< Home