30 november 2006

Brutus(2)

"De kiezer heeft gesproken; 620.555 stemmen van mensen die op de VVD hebben gestemd, maar daarbinnen een keus hebben uitgebracht op mij. Ik zie dat ook als een steun voor mijn beleid." Rita Verdonk zag het ook als reden voor haar couppoging.

Tegen zo'n net jongetje als Rutte is het natuurlijk makkelijk schoppen, en tien bijeen gesprokkelde zetels is niet niks, maar hier laat Verdonk zich iets teveel voorstaan op iets dat geen verdienste is. Ze heeft tien zetels verdiend, maar hoeveel heeft ze er verloren?

Eén van de redenen dat ze na dat gekut met Hirsi Ali niet de partij uit is geschopt, is dat ze kiezers weg moest vangen bij de partijen ten rechterzijde van de VVD. Dat is maar gedeeltelijk gelukt. Van de mensen die een extreemrechtsdoorzee beleid voorstaan, vinden bijna evenveel mensen Geert Wilders een beter idee dan Verdonk.

Daarnaast joeg ze ook kiezers weg. Zoals Iknik al zei: je kunt niet èn de partij van Rutte, en de partij van Verdonk zijn. Ik, bijvoorbeeld, wil best op een rechts-liberale partij stemmen, maar niet op de VVD zoals zij nu is. Als Rutte slim is, zoekt hij eens uit hoeveel mensen nog meer terugdeinsden voor Verdonk. Geen poging om haar te wippen, maar een commissie die moet bekijken hoe er met de uitslag moet worden omgegaan. Daar kan Rita nooit tegen zijn.