30 januari 2007

Bioblog: labchimps

Hoe menselijk moet een proefdier zijn voordat je er geen experimenten meer op mag doen? In Nederland zijn we er wat de chimpanzees inmiddels uit: mag niet. Ze zijn intelligent, sociaal, moreel, aaibaar en nauw aan ons verwant, zo'n dier gebruik je niet als reageerbuis met een vachtje, is de huidige opvatting.

In Amerika gaat het ook steeds meer die kant op. Zo snel, dat de chimps opraken. Nog even, en er is geen levensvatbare populatie labchimps meer om nieuwe dieren uit te fokken.

Niet iedereen is er blij mee, zoals ook in het gelinkte artikel valt te lezen. Kunnen we zo'n nuttig proefdier wel zomaar afschrijven? Zeker als het huidige hippie-denken over een paar jaar omgeslagen blijkt, krijgen we daar spijt van als haren op ons hoofd, stellen wetenschappers.

Ik heb een revolutionaire oplossing, die zowel de voor- als de tegenstanders zal bekoren. Maak nou eindelijk eens serieus werk van het beschermen van de chimps in Afrika. Zorg dat er daar weer een grote en gezonde populatie wilde apen kan bestaan, die niet worden weggesmokkeld, opgegeten of de bomen onder zich vandaan gekapt krijgen. Als er ooit een reden is om toch weer op chimps te testen, kunnen we ze gaan halen in Afrika.

Experimenten op chimpanzees hebben waardevolle inzichten opgeleverd en mensenlevens gered. Ook als we daar mee ophouden, moeten we de wilde neefjes van onze labchimps beschermen. We zijn het ze verschuldigd

8 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Jaja, ik weet het. Als er een woeste epidemie over de wereld raast, zijn die chimps in de jungle in Afrika wellicht al besmet, zodat ze niet meer als proefdier kunnen werken.

Reden te meer om ervoor te zorgen dat het gebied flink groot is :)

31 januari 2007 om 09:56  
Blogger Wouter zei...

Ja, en als het huidige humanair hippie denken over een paar jaar omslaat, kunnen we gewoon weer testen op mensen.

Ik zei het een paar eeuwen geleden ook al: Straks slaat die denktrant helemaal om. Maar ja, probeer die negers dan maar weer een beetje meegaande slaven te maken.

31 januari 2007 om 12:24  
Anonymous *--* zei...

De pretenties knallen je hier om de oren maar ik zie alleen een oudewijvenbepblog van een zuigende aandachtshoer met gespleten persoonlijkheid. Ga een even oprotten joh.

31 januari 2007 om 14:38  
Blogger Bart Braun zei...

Oprotten? Van mijn eigen site? Waarom? En over welke pretenties heb je het precies?

31 januari 2007 om 14:43  
Blogger Iknik zei...

Lang leve Nederlanders. Gaan helemaal ergens naartoe, alleen maar om daar hardop te verkondigen hoe kut het er wel niet is.

31 januari 2007 om 15:11  
Blogger Ingrid zei...

Ga terug naar FOK, proleet.

31 januari 2007 om 17:23  
Anonymous *--* zei...

Oprotten van het internet lutser. En wel heel gauw. Neem ook dat clubje retekruipers van je mee.

1 februari 2007 om 22:13  
Blogger Wouter zei...

Jeetje, als het nu nog grappig was, maar het is echt alleen maar een brokje sneue frustratie.

Koop toch een kunstvagina man!

2 februari 2007 om 13:58  

Een reactie posten

<< Home