26 januari 2007

Gezellig hoor...

Wij mogen er niet bij zijn. De ‘vrienden van de grondwet’ hebben vandaag een onderonsje, en wij zijn niet uitgenodigd. Wij, Nederland en Frankrijk, houden namelijk niet van de grondwet, en de grondwet houdt niet van ons. Alberto Navarro, staatssecretaris in dienst van Spanje, gastheer van het theekransje, was zelfs een beetje bozig. We zijn namelijk ook niet met een alternatief voor de grondwet gekomen.

Wat meneer Navarro blijkbaar nog niet helemaal begrepen heeft, is dat veel Nederlanders het referendum hebben aangegrepen om te zeggen: “Flikker op met je kut-Europa.” Althans, dat is wat ik heb gedaan.

Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar ik ben in elk geval niet tegen een verenigd Europa. Ik ben niet eens tegen uitbreiding van de EU, en ik ben zelfs niet bang voor Polen en Turken. Ik vind alleen dat een grondwet iets is voor grote mensen.

Grote mensen reizen niet voortdurend heen en weer tussen Brussel en Straatsburg, maar lossen zoiets op. Grote mensen snappen dat Europa moet gaan over de grote dingen: een gemeenschappelijk leger en een gemeenschappelijk buitenlands beleid. Geen gemarchandeer met regels, niet smokkelen met de toelatingseisen voor nieuwe lidstaten, niet bang zijn om duidelijk te zijn tegen potentiële nieuwe leden.

Dat is allemaal geen kwestie van wel of niet een grondwet. Sterker nog, al heb je honderd grondwetten, zonder de juiste mentaliteit gaat het niks uithalen. Europarlementariërs die ’s ochtends even klokken en dan wat anders gaan doen moeten natuurlijk, net als gewone mensen, op staande voet ontslagen worden. Vergaderen moet gewoon op één plek, maakt niet uit waar. En óf je privatiseert werkelijk alles dat er te privatiseren valt, óf je doet het niet. Maar je laat landen niet domweg hun eigen markt op slot gooien terwijl hun bedrijven wél in andere landen aan de slag mogen. Al deze dilemma’s zijn met een beetje goede wil op te lossen.

En als Europa geleid wordt door mensen met goede wil, dan zijn ook de Nederlanders en de Fransen vast wel te porren voor een Europese grondwet.