16 januari 2007

Goddelijk

In Utrecht wordt gewerkt aan woongenot: op een steenworp afstand van de bossen “verrijst een monumentale, luxe woontoren van 65 meter.” En we hebben het hier niet over zomaar een flatgebouw: “Het fenomenale uitzicht van Apollo Résidence op deze prachtige locatie maken het complex uniek. Grote glazen puien van vloer tot plafond en royale terrasbalkons zorgen voor ongestoord uitzicht op het groen van Amelisweerd. Toch ligt de Oude Gracht om de hoek en de uitvalswegen zijn binnen handbereik.”

Nou, wie zou daar niet willen wonen? Natuur in de buurt, de binnenstad in de buurt, grote ramen, mooie balkons, en ook de foto’s zien er prachtig uit. Jammer alleen dat de website niet vermeldt dat er behalve een groen bos en een historische binnenstad ook iets anders in de buurt zit.

Dit is de plek waar Apollo Résidence verrijst, en dat grote ding daarnaast is precies wat het lijkt: de Galgenwaard, de thuisbasis van de plaatselijke FC. Een voetbalstadion, waar iedere twee weken een potentiële supportersoorlog wordt georganiseerd. Of vaker, afhankelijk van de vraag hoe ver FC Utrecht komt in de beker en de Europacup, en hoeveel vriendschappelijke wedstrijden er gespeeld worden.

Hoewel het je reinste misleiding is om te verzwijgen dat Apollo Résidence zo’n beetje bovenop het stadion is gebouwd, is het duidelijk waarom de projectontwikkelaar het er liever niet over heeft: niemand wil naast een voetbalstadion wonen. Voetbal betekent mensen die rotzooi trappen, het betekent agressieve hooligans, racistische vechtersbazen, onaangepaste vandalen. Niet omdat ze de meerderheid van de supporters zouden vormen, maar omdat ze nogal nadrukkelijk aanwezig zijn. En blijven, ondanks het feit dat Utrecht beschikt over een prima Huis van Bewaring. En een TBS kliniek, voor de raddraaiers wiens hooliganisme voortkomt uit een psychische stoornis.

De twee partijen die hadden kunnen voorkomen dat voetbal synoniem is geworden voor “bijeenkomst van tuig van de richel”, voetbalclubs en gemeenten, hebben het nagelaten. En vandaag de dag verzwijgt een projectontwikkelaar dat zijn nieuwste bouwsel naast een voetbalstadion ligt, om de simpele reden dat geen zinnig mens er dan nog wil wonen.

4 Reacties:

Anonymous jeroen zei...

maar je kan wel gratis alle thuiswedstrijden volgen, als je een verrekijker koopt.

16 januari 2007 om 23:59  
Anonymous jeroen zei...

nog even een aanvulling na op googlemaps gekeken te hebben: die toren komt niet in de buurt van de galgewaard, hij staat er friggin' naast. Ze delen de parkeerplaats.

17 januari 2007 om 00:03  
Anonymous Migratory Birdchick zei...

Oh dear...
Als trotse bezitter van mijn eerste autootje voel ik me daar nog het meest bezorgd over.

En ik hoop maar dat over de geluidsisolatie goed is nagedacht, voor die mensen die slapen een waardevolle activiteit vinden.

17 januari 2007 om 02:57  
Anonymous De Piet zei...

LOL ! Ik vroeg me al af welke idioot daar een flat aan het bouwen was. Had eigenlijk verwacht dat het een soort luxe hotel werd voor voetbal talentjes en gasten of zo. Dat we er daadwerkelijk mensen in willen hebben is wel een beetje optimistisch gedacht. Ik zie de eerste lawsuits al: De FC vs Apollo inzake het illegaal opnemen van voetbal wedstrijden. Apoll vs de FC inzake het schenden van de zondagsrust. Ik kan niet wachten tot dat ding af is..

17 januari 2007 om 17:20  

Een reactie posten

<< Home