20 oktober 2004

Broeikas

Iedereen heeft verstand van het broeikaseffect. Sommige mensen zijn ‘tegen’, wat meestal betekent dat ze niet geloven dat mensen de opwarming van de Aarde op hun geweten hebben omdat het lang voordat de mens bestond ook voorkwam. Waarom het één uit het ander zou volgen is me nooit helemaal duidelijk geworden, maar de broeikassceptici hebben wel een punt. Er zijn duizenden factoren die het klimatologisch evenwicht op onze planeet beïnvloeden, en die zijn lang niet allemaal van menselijke makelij.

Sommige tegenstanders beweren zelfs dat het klimaat helemaal niet verandert, maar daar verliezen ze het toch van de broeikasprofeten. Satellietwaarnemingen, computermodellen en veranderingen in het migratiepatroon van dieren laten allemaal zien dat er al een klimaatsverandering gaande is. En wat betreft de menselijke invloeden: vlak na 11 september 2001 bleven bijna alle vliegtuigen in de VS aan de grond. Prompt nam het verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur in Amerika toe met ruim één graad Celsius per dag. Dat zou wel eens kunnen betekenen dat onze invloed op het klimaat niet zo verwaarloosbaar is als sommige mensen zouden willen geloven.

Het schrijnendste van alles is dat het hele broeikasgebeuren een gelopen race is. De politiek probeert in de vorm van het Kyotoprotocol wel wat te doen aan de opwarming van de Aarde, maar het verdrag is niet ondertekend door de Verenigde Staten en Rusland. Poetin beweert al jarenlang dat hij echt, eerlijk waar, padvinders erewoord, binnenkort zijn handtekening zal komen zetten, maar het lijkt erop dat hij dat vooral zegt om van het gezeur af te zijn.

En dan nog: zelfs als Rusland zou tekenen, de Kyotolanden zouden nevernooit de discipline kunnen opbrengen om zich aan de richtlijnen te houden. En zelfs als ze dat wél zouden kunnen is het een beetje sneu, omdat Amerika er in de tussentijd vrolijk op los stookt. En juist in een land waar een auto die één op drie rijdt een statussymbool is, valt een hoop winst te behalen.

Ergo, of het broeikaseffect nu wel of niet de schuld is van onze stinkende dampen, warmer wordt het. We kunnen ons er maar beter gewoon op voorbereiden.