13 oktober 2004

Internet

Het internet wordt met de dag ingewikkelder. En simpeler. Aan de ene kant worden bestaande protocollen en programma’s steeds uitgebreider, aan de andere kant wordt het de gebruiker steeds makkelijker gemaakt om met één druk op de knop een reeks handelingen te verrichten die leidt tot bijvoorbeeld het plaatsen van een website. Dit is goed en slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat het betekent dat iedere druif een website kan plaatsen, als hij vindt dat daar een reden voor is. Lang niet alle websites zijn voor iedereen mooi, interessant of zinvol, maar de diversiteit die hierdoor is ontstaan op internet weegt daar ruimschoots tegen op. We hebben het over een medium dat iedereen met iedereen in contact kan brengen, de drempel kan niet laag genoeg zijn.

Het slechte nieuws is dat er bedrijven zijn die weten dat veel mensen graag met één druk op de knop een website zouden willen plaatsen. Microsoft, om maar eens een willekeurig voorbeeld te noemen, heeft daarom allerlei programma’s en protocollen bedacht waar zowel de leek als de professional wat aan hebben. En waarmee internet veranderd kan worden in één groot syndicaat van de softwaregigant.

Een leek die een website in elkaar zet met bijvoorbeeld FrontPage weet niet dat die pagina misschien alleen maar met Internet Explorer (MSIE) te bekijken is, en dat valt hem nauwelijks kwalijk te nemen. Maar ondertussen wordt het web minder toegankelijk voor mensen die zelf willen bepalen wat voor browser ze gebruiken. Daarnaast zijn er ook nog veel te veel professionals die de sites die ze bouwen blijkbaar alleen maar testen met MSIE.

Ik kan niet bewijzen dat Microsoft dit bewust doet, maar het zou niet onlogisch zijn. Een monopolie op operating systems is leuk, maar stel je toch eens voor hoeveel geld je kunt verdienen met een monopolie op internet!

Gelukkig is er inmiddels een hype ontstaan rondom een serieuze concurrent van MSIE: Mozilla Firefox. Het is geen panacee en het bevat, net als alle programma’s, fouten en lekken. Maar het is een manier om te zorgen dat internet de vrijplaats blijft die het hoort te zijn.

2 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Monopolie, Iknik, met een ie :-)

16 oktober 2004 om 14:28  
Blogger Iknik zei...

Verhip, je hebt gelijk. Hoewel de merknaam monopoly wel in de Van Dale staat vermeld...

18 oktober 2004 om 11:41  

Een reactie posten

<< Home