16 oktober 2004

Welzijn

Amersfoort heeft een eigen dierentuin, met de toepasselijke naam Dierenpark Amersfoort. Het is een leuke dierentuin, omdat alle dieren van vrij dichtbij te bewonderen zijn. Maar het is ook een wat nare dierentuin, omdat veel dieren verknipt zijn vanwege hun te krappe behuizing. Nerveuze giraffes die de hele tijd heen en weer sjokken, een geflipte hyena die letterlijk tegen de muur oploopt en twee woestijnvossen die hun eigen pad hebben uitgesleten, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Duidelijk is ook dat de dieren goed verzorgd worden. Ik twijfel er geen moment aan dat de verzorgers het beste voorhebben met de bewoners van de dierentuin, en het is hun schuld niet dat sommige verblijven te klein zijn. De dierentuin is oud, en de situatie is waarschijnlijk zo gegroeid. En wat doe je eraan? Afmaken is cru, al is het diervriendelijker dan beesten die jaren in een dierentuin hebben gewoond uitzetten in het wild. Meer ruimte kost geld, en dieren weggeven aan andere dierentuinen kan alleen maar als die wél genoeg ruimte hebben.

Een soortgelijk verhaal gaat op voor vlees dat afkomstig is uit de bio-industrie, waar varkens soms letterlijk hun kont niet kunnen keren en waar plofkippen eigenlijk nog kuikens zijn als ze, na zich zes weken lang volgevreten te hebben, geslacht worden. De bio-industrie was er niet van de ene op de andere dag, maar is zo gegroeid omdat de markt nu eenmaal dicteert dat alles zo goedkoop en efficiënt mogelijk doet. De gemiddelde boer is geen sadist, maar zorgt zo goed mogelijk voor z’n beesten onder de gegeven omstandigheden.

Ook hier is een oplossing niet zomaar gevonden. De consument kan best roepen dat hij tegen bio-industrie is, voor biologisch vlees haalt hij z’n neus op. De staat kan wel zeggen dat de bal bij de consument ligt, maar het beleid zou best wat minder onverschillig kunnen zijn ten opzichte van dierenwelzijn. En de boer kan zich wel slachtoffer van de omstandigheden noemen, boerenorganisaties zouden best wat tijd en moeite kunnen steken in een dierenwelzijnlobby. Zolang iedereen iedereen de schuld blijft geven, zal er in elk geval niets veranderen.