24 november 2004

Black

De Computer and Communications Industry Association (CCIA) is een consortium van bedrijven, waaronder grote jongens als Yahoo!, Oracle, Fujitsu en Casio. Tot voor kort was de CCIA één van de luizen in de pels van Microsoft. Zes jaar lang had de club de Europese Commissie gesteund bij haar antitrustgevecht tegen de softwaregigant uit Redmond. Niet zo heel lang geleden besloot de CCIA echter te schikken met Microsoft.

De Finse mobieltjesbakker Nokia stapte vervolgens uit het consortium, naar eigen zeggen omdat het niet tevreden was met de manier waarop de schikking was getroffen. Er werden geen details gegeven.

Maar nu de Financial Times een interesseante ontdekking heeft gedaan, zijn de details wel te raden. Van de kleine twintig miljoen dollar die Microsoft heeft betaald, heeft de chef van de CCIA, Ed Black, ruim de helft in eigen zak gestoken. Niet in het geniep, maar met toestemming van de raad van bestuur.

Bill Gates zal zichzelf voor zijn kop slaan. Als hij had geweten dat één van de fanatiekste tegenstanders van de multinational al die tijd alleen maar uit was op wat kleingeld, had hij Black zes jaar geleden al zijn bek kunnen laten houden. Tien miljoen dollar meer of minder is niet iets waar ze in Redmond van wakker liggen, en van iemand die zwijggeld accepteert zullen ze niet opkijken. Het lijkt in elk geval niet te vloeken met het marktethos dat het bedrijf zelf hanteert.

De multinationale softwareboer valt in dit geval niet eens zoveel te verwijten. Dat de CCIA met twintig miljoen genoegen heeft genomen is niet de schuld van Microsoft. En dat het bestuur heeft goedgekeurd dat Black van de gelegenheid gebruik maakte om z’n pensioengat te dichten, evenmin.

Het is alleen een beetje jammer dat Microsofts positie sterker wordt naarmate er minder trustzaken lopen tegen het bedrijf. De consument gaat hier de gevolgen van ondervinden, en dat Ed Black de rest van zijn leven dobberend in z’n eigen zwembad kan doorbrengen is niet bepaald een troost. Niet eens een schrale.