22 december 2004

Voetbal (2)

De uitzendrechten voor samenvattingen uit de eredivisie gaan naar John de Mols bedrijf Talpa. Leuk voor hem, vervelend voor de NOS, niet zo ontzettend belangrijk voor de kijker. Bijna iedereen in Nederland kan commerciële zenders ontvangen, de plaatjes blijven hetzelfde en de commentatoren van de NOS zijn niet onvervangbaar.

Je zou misschien denken dat het mensen die bijna nooit naar voetbal kijken, zoals ondergetekende, helemaal aan hun reet zal roesten. Maar ik vind het ergens toch voor geen meter kloppen.

Jaarlijks geeft de gemeenschap miljoenen euro’s uit aan voetbal. Omdat niemand iets durft te doen tegen de harde kernen van diverse voetbalclubs, moeten risicowedstrijden begeleid worden door een klein legertje ME’ers. Tel daar de schade bij op die ontstaat door vernielingen, en het feit dat zo’n beetje alle profclubs een paar jaar geleden bij hun gemeente bedelden omdat hun boekhouders jarenlang meer geld hadden uitgegeven dan er binnenkwam.

Zoiets is nog te billijken als voetbal een gemeenschapszaak is. Voetbalwedstrijden op televisie zijn dan een soort sigaar uit eigen doos. Maar vanaf vandaag is het niet de gemeenschap die, door middel van een publieke omroep, bepaalt waar en wanneer de wedstrijden worden uitgezonden, maar een BV.

Het is natuurlijk onzin om miljoenen euro’s aan belastinggeld te besteden aan de organisatie van een voetbalwedstrijd, als er ook nog eens betaald moet worden voor het mogen kijken naar die wedstrijd. Dat zou betekenen dat John de Mol twee sigaren krijgt van de belastingbetaler.

Het is te zot voor woorden dat de clubs in de eredivisie exclusieve uitzendrechten mogen verkopen, maar als we het dan toch toestaan moeten we het wel goed doen: vanaf het moment dat John de Mol de wedstrijden uit mag zenden, mag hij ook opdraaien voor de kosten van de politie en ME die moet komen opdraven.

En als de clubs weer eens krap bij kas zitten, mogen ze met de bedelnap langs bij Talpa. Of bij een andere financier. Zolang dat maar niet de gemeenschap is, want die hebben ze zojuist eigenhandig het pand uitgezet.

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Iknik, ik ben het zo roerend met je eens dat ik het je kwalijk zou nemen als je dit niet als ingezonden brief opstuurt naar alle nationale kranten. Is ook nog mooie promotie voor je blog!

23 december 2004 om 00:10  
Anonymous Anoniem zei...

Tja, mij roest het inderdaad aan mijn welgevormde bips.

23 december 2004 om 09:14  

Een reactie posten

<< Home