17 januari 2005

Iran

Volgens het tijdschrift The New Yorker zal Iran de volgende stap zijn in de oorlog tegen het terrorisme. Dat is geen verrassing. Een tikkeltje verbazingwekkender is de mededeling, in hetzelfde tijdschrift, dat Amerikaanse commando’s al sinds de zomer van 2004 op zoek zijn naar geheime nucleaire en chemische wapens in het land van de ayatollah.

Je zou bijna denken dat het Pentagon al plannen aan het maken is voor de omverwerping van het Iraanse regime, ware het niet dat dat ontzettend, maar dan ook écht ontzettend stom zou zijn. Zelfs de onbezonnenheid van de regering Bush zal toch wel zijn grenzen kennen?

Het rommelt al een tijdje in Iran. Zachtjes, dat wel, maar de Iraniërs lijken hun geestelijke leiders beu te worden en meer democratie te willen. Hardliners in het Witte Huis geloven dat een aantal Amerikaanse precisieaanvallen ervoor kan zorgen dat de Iranese burgers in opstand komen tegen de heersende mullahs.

Volgens de New Yorker heeft Irak niet veel verandering gebracht in die opvatting. Dat zou pas echt verbazend zijn, want Irak heeft alleen maar duidelijker gemaakt wat eigenlijk allang bekend was, namelijk dat het creëren van een machtsvacuüm niet hetzelfde is als het brengen van vrede, democratie en stabiliteit. Zelfs niet als de meerderheid van de bevolking dat graag zou willen, wat in Irak ongetwijfeld het geval is.

Het kan best zijn dat het Iranese volk verandering wil, vraag twee is of het wil dat de Amerikanen daarvoor gaan zorgen. De CIA meldde onlangs dat Irak sinds kort de plaats van Afghanistan heeft ingenomen als grootste broedplaats van moslimfundamentalistisch terrorisme. Dat is geen toeval, en of het zo’n goed idee is om Iran aan te vallen voordat de boel in Irak goed en wel op poten staat, valt te betwijfelen.

“We hebben vier jaar de tijd”, citeert The New Yorker een medewerker van het Pentagon, “en op het einde willen we kunnen zeggen dat we de oorlog tegen het terrorisme gewonnen hebben.” En dat terwijl die oorlog steeds meer begint te lijken op een gevecht tegen een veelkoppige draak, die voor elk afgehakt hoofd twee nieuwe krijgt.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Onderschat nooit de stupiditeit van een Amerikaanse president...Dit zijn zijn laaste vier jaar om naam te maken.

17 januari 2005 om 17:57  

Een reactie posten

<< Home