03 januari 2005

Winkeldiefstal

De Amsterdamse korpschef B. Welten is tevreden over 2004. Dat in zijn stad Theo van Gogh op klaarlichte dag werd neergemaaid valt hem moeilijk aan te rekenen. Het gezin dat door kutmarokkaantjes werd weggepest uit de diamantbuurt, onder massale media-aandacht, zal misschien een wel een minpuntje zijn. En dat de voornaamste reden voor zijn tevredenheid (gedaald aantal aangiften) waarschijnlijk vooral te maken heeft met de verminderde bereidheid van Amsterdammers om aangiften te doen is ongetwijfeld een foutje in het persbericht dat zijn voorlichter stuurde.

Behalve tevreden terugkijken op 2004 blikte Welten in zijn nieuwjaarstoespraak ook vooruit. Hij wil graag dat er een discussie op gang komt over het beperken van rechten van veelplegers. Ik citeer even de NOS: "Meer dan nu mogelijk is, dienen we veelplegers aan de anonimiteit te onttrekken", aldus Welten. Volgens hem kunnen winkeliers adequater reageren als zij zicht hebben op "hun veelplegers". Het gaat volgens de korpschef vooral om het uitwisselen van informatie. Het is niet de bedoeling dat er foto's van winkeldieven worden opgehangen. "Dat doet denken aan een ouderwetse schandpaal."

Wat Welten hier voor ogen staat is mij volkomen onduidelijk. Veelplegers zijn weliswaar anoniem, maar winkelpersoneel is ook niet gek. Een groot gedeelte van de veelplegers is junk, en junks herken je over het algemeen van grote afstand. Door winkelpersoneel de vrijheid te geven om mensen de toegang tot de winkel te weigeren zou al een hoop bereikt kunnen worden, maar dan is het nog maar een kleine stap naar bordjes met ‘verboden voor negers’ bij de deur.

Het huidige beleid bij winkeldiefstal werd mij onlangs uitgelegd door een caissière bij een drogist in het centrum van Utrecht. “Je ziet dat iemand iets pakt. Je kan hem tegenhouden, riskeer je een klap op je bek. Als je de politie belt, komen ze op z’n snelst over een kwartier. Wat moet je een kwartier lang met die dief doen? Vasthouden? Bovendien moet je kassa draaien want de winkel staat vol klanten.”

Plannen met winkelpersoneel dat zelf boetes op mag leggen werkten niet (verrassing: de gemiddelde junk kan helemaal geen boete betalen), kooien om winkeldieven in op te sluiten passen niet meer binnen de Nederlandse cultuur. En zelfs een foto voor het raam hangen mag niet van Welten. De winkeliers krijgen immers uitgewisselde informatie!

In alle gevallen waarin winkelpersoneel stelende klanten mishandelde ging het om Amsterdamse winkels. Blijkbaar hebben die ook weinig vertrouwen in Welten.