05 januari 2005

Obesitaks

Kinderen in Nederland worden steeds dikker. Eén op de zeven Nederlandse kinderen heeft te kampen met overgewicht, en de verwachting is dat het aandeel dikkerdjes onder kinderen alleen maar groter zal worden. Dat is alleen al vanuit economisch perspectief een slechte zaak: overgewicht betekent relatief veel problemen met de gezondheid en dus veel dure behandelingen en medicijnen.

Het huidige kabinet heeft een hekel aan dingen die geld kosten. Vooral aan dingen die veel geld kosten, en als we de regering moeten geloven is de gezondheidszorg één van de grootste geldverslinders van de moderne wereld. Daarom verzon ze de no-claimregeling, een draak van een constructie die inmiddels gelukkig vleugellam is gemaakt door de Kamer, die huisartskosten er buiten wilde houden.

Dat het huidige kabinet veel mooie uitspraken doet, maar uiteindelijk weinig meer is dan een kille bezuinigingsmachine, is bekend. Dat leiderschap ver te zoeken is in Balkenende II is ook niets nieuws. Maar ik ben de beroerdste niet: ik zal de dames en heren regeringsleden eens voorkauwen hoe een logische gevolgtrekking er ongeveer uitziet.

Eén: Gezondheidszorg is duur. We willen dat het goedkoper wordt, niet duurder.

Twee: Een toenemend aantal mensen met overgewicht betekent meer kosten in de gezondheidszorg.

Drie: Die hogere kosten worden dus veroorzaakt door mensen die te zwaar zijn.

Vier: Omdat ze te veel eten en te weinig bewegen, een kleine groep uitzonderingen daargelaten.

Vijf: Dit is een vrij land, dus mensen die graag te veel eten en te weinig bewegen moeten dat helemaal zelf weten.

Zes: Maar er is geen reden om ze daar niet voor te laten betalen.

Op tabak en alcohol zit al jarenlang accijns, omdat roken en drinken ongezond zijn. Wat is er nu eenvoudiger dan vet, ongezond eten ook extra te belasten? Door de obesitaks betaalt een groep mensen die ongezonder leeft meer geld aan de gemeenschap, die daar vervolgens weer de zorg van bekostigt. Het past perfect in het straatje van het kabinet, dat graag van de daken afschreeuwt dat mensen verantwoordelijkheid moeten nemen voor wat ze doen.

Beste Jan-Peter, je hoeft me niet te bedanken. Toon gewoon een keer je kloten, voer de obesitaks in en maak een einde aan het no-claimdrama, dan ben ik al dik tevreden.

4 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

"Hoe een logische gevolgtrekking er ongeveer uitziet." Dat is een bijna een contradictio in terminis.

Zo valt er nog te veel op aan te merken en ontkracht je je eigen conclusie.

5 januari 2005 om 17:47  
Anonymous Anoniem zei...

Dus...mensen met een stofwisselingsziekte,verlamming,zwangere vrouwen en mensen met ademhalingsmoeilijkheden die overgewicht hebben zijn "luie dikzakken?"
Duidelijk NIET over nagedacht.Dit zijn geen "dikkertjes",maar familileden,vrienden,ouders...die zowiso al te maken hebben met vooroordelen,depressies en een laag zelfbeeld.
Wat is de volgende stap?
Kampen voor "dikzakken"?
Als ik dit hoor twijfel ik zeer aan de menselijkheid van deze maatregel...

25 november 2009 om 08:51  
Blogger Bart Braun zei...

Moeilijk man, begrijpend lezen...

25 november 2009 om 15:52  
Anonymous Anoniem zei...

Ik ben het er helemaal mee eens, obesitaks invoeren, zolang het komt door teveel eten en te weinig sporten, en niet door erfelijkheid of zoiets, en kampen voor dikzakken vind ik trouwens geen heel raar idee, met genoeg sport en gezond eten, kom je heus wel van je overtollige gewicht af!

16 maart 2010 om 22:34  

Een reactie posten

<< Home