16 maart 2005

Belspelletjes

Belspelletjes. We kennen ze allemaal, en zeg eerlijk: hoeveel van ons hebben er niet stiekem een keertje aan meegedaan, al was het maar uit nieuwsgierigheid? Het is lucratieve business, maar het wordt tijd dat iemand het belspel naar een hoger niveau tilt. Spannender, grensoverschrijdender, winstgevender. Het belspel is toe aan een nieuwe impuls.

Enter Rita Verdonk. Haar plan is even simpel als doeltreffend: vervang de sherrydrinkende huisvrouwen die uit pure verveling meedoen door buitenlanders die graag willen emigreren. Verhoog de kosten van anderhalve euro per minuut tot 350 euro per keer. En geef winnaars geen duizend euro, maar het recht om zich in Nederland te vestigen.

De onzekere factor is de computer aan het andere eind van de lijn die bepaalt of de deelnemers onze taal voldoende beheersen. Iedereen die wel eens heeft gebeld met een bedrijf dat gebruikt maakt van zo’n vervloekte machine, weet dat die dingen even betrouwbaar zijn als een éénarmige bandiet. De onzekere factor, in combinatie met wat er voor de deelnemers op het spel staat, betekent gegarandeerde dikke winst.

Het gemiddelde jaarsalaris in Marokko bedraagt zo’n 1.000 euro, dus alleen al elke Marokkaan die graag naar Nederland wil komen kan per jaar drie keer meedoen aan deze fantastische loterij. En potentiële immigranten komen niet alleen uit Marokko maar uit de hele wereld, dus de kassa van de staat zal er de komende jaren lustig op los rinkelen. We hebben Wilders helemaal niet nodig om voor een nieuwe Gouden Eeuw te zorgen, we hebben Rita al.

“Goedemiddag, buurvrouw.”

“Godmieddag, buuffrau.”

“Helaas, dat is niet correct. U bent gezakt voor het inburgeringexamen. Druk op 1 om het nogmaals te proberen, en houd uw bankrekeningnummer gereed.”

-

“Goedmiddag, buurvrouw.”

“Goedmieddag, buuffrau.”

“Dat is correct. Beantwoord de volgende vraag: wat heb je nodig om met de bus te mogen reizen?”

“Striepkart”

“Helaas, het juiste antwoord was: een strippenkaart. U bent gezakt voor het inburgeringexamen. Druk op 1…”

-

“Beantwoord de volgende vraag: wie is Rita Verdonk?”

“Mniester.”

“Helaas, het juiste antwoord was: de bedenker van deze creatieve manier om u eens flink te naaien. Druk op 1…”