04 maart 2005

Deurwaarder

Als je zo’n pauper bent als ik, is het praktisch onontkoombaar dat je in de loop der tijd geld- en schuldgerelateerde kennis opdoet. De meeste schuldeisers bluffen er flink op los, omdat dat werkt tegenover mensen die niet weten wat er in de wet staat.

Een populaire blufmethode vormt de deurwaarder die tegelijkertijd incassobureau is. Een deurwaarder mag over het algemeen pas in aktie komen nadat er een gerechtelijk vonnis is geweest, en hij heeft de bevoegdheid om je spullen in beslag te nemen. Een incassobureau mag precies hetzelfde als iedereen, en niets méér.

Dat weerhoudt incassobureaus er vaak niet van om te dreigen met inbeslagname. Is het bureau tegelijkertijd deurwaarder, en staat er groot “De Vries Deurwaarders en Incasso BV” bovenaan de brief, dan zou je zomaar kunnen vergeten te bellen om even te vragen of meneer De Vries optreedt als incassobureau (en dus helemaal geen spullen in beslag mag nemen) of als deurwaarder (en er dus ergens een gerechtelijk vonnis moet liggen, dat jij mag inzien). En denk maar niet dat het bedrijf je ongevraagd vertelt wat je rechten zijn.

Overheidsinstellingen vormen een uitzondering op de regel: in sommige gevallen mogen ze een deurwaarder direct een dwangbevel laten sturen. Als je niet betaalt, mag hij je spullen in beslag komen nemen, en dit alles zonder vonnis. Is het ten onrechte, dan moet je maar proberen om je geld of spullen terug te krijgen.

En laat de IB-Groep, de instantie die over studiebeurzen gaat, nu net een overheidsinstantie zijn. Studenten die wel eens gebeld hebben met het Groningse instituut, weten wat een zootje het er is. Mijn vermoeden is dat iemand eens in de paar weken op de grote rode knop drukt, waardoor alle wijzigingen die in de tussentijd zijn doorgevoerd weer worden teruggezet.

Tegenover de bevoegdheid om naar hartelust met dwangbevelen te strooien, staat geen enkele prestatie-eis (tenzij je overheidsinstelling zijn een prestatie noemt). Dat is jammer, want als dat wel zo was geweest dan had de klunzenclub uit Groningen die bevoegdheid allang niet meer gehad.

Tsja, de werkelijkheid is anders. En ik zit met de gebakken peren.

3 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Deurwaarders vrienden worden het nooit, maar soms sta je in je recht vertel mensen hoe je je recht kunt halen welke tarieven wettelijk mogen. Beoordeel nu zelf een deurwaarder op www.beoordeelzelf.nl

21 augustus 2007 om 21:23  
Anonymous suzanne zei...

Het kan altijd handig van pas komen, alleen is het nooit fijn als je er gebruik van moet maken!

13 april 2015 om 13:31  
Anonymous patricia zei...

Het is altijd van belang dat je een incassobureau neemt met een keurmerk.

26 mei 2015 om 15:56  

Een reactie posten

<< Home