15 maart 2005

Wilders

Nou vooruit: het nieuwe partijprogramma van Geert Wilders. Hoewel ik er van overtuigd ben dat de man over vier jaar ongeveer even relevant zal zijn als Herman Heinsbroek nu. Ik hoop van harte dat de Limburgse politicus de laatste stuiptrekking is van de nieuwe politiek, niet dat de oude zo geweldig was, maar eerlijk gezegd heb ik het wel een beetje gehad met die patjepeeërs en hun fashion statements.

Oké, daar gaan we dan: Wilders wil een vlaktaks, en hij wil de hypotheekrenteaftrek behouden. Goed nieuws voor de rijken dus. Langere bescherming van patenten, om grote bedrijven te plezieren. Subsidies en ontwikkelingshulp verdwijnen, het ontslagrecht moet versoepeld en CAO’s mogen niet meer algemeen bindend worden verklaard. Dit komt allemaal rechtsreeks uit de Onafhankelijkheidsverklaring (ook die naam komt niet uit mijn koker) dus waag het niet om het demonisering te noemen.

Oh, het zijn niet de enige punten uit het pamflet, maar het is wat je er gratis bij krijgt als je Wilders gaat stemmen.

“De uitbreiding van preventief fouilleren naar heel Nederland.”

“De invoering van heropvoedingskampen.”

“Waar nodig wordt ook het leger ingezet voor de openbare ordehandhaving.”

Allemaal dingen waar best over te discussiëren valt, maar zo samen in één program riekt het verdomd veel naar totalitarisme, en bijzonder weinig naar veiligheid. Laat staan naar vrijheid. Wilders is slecht nieuws, maar ga bij de volgende verkiezing vooral op hem stemmen als je me niet gelooft. Kom alleen niet klagen als je achteraf ontdekt dat niet alleen anderen last hebben van het versoepelde ontslagrecht, de vlaktaks of preventieve fouilleerfeestjes, maar jij ook.

En als blijkt dat het ontslaan van de helft van alle ambtenaren je probleempjes niet oplost, dat het allemaal nog net zo kut is als toen het ministerie van Onderwijs nog bestond en dat ook de ingevoerde tuchtscholen geen paradijs hebben gemaakt van Nederland? Misschien kom je er achter dat je al die tijd gewoon een zeiksnor was, maar waarschijnlijk stem je bij de volgende verkiezing weer vrolijk op de nieuwe flavor of the day.

Het zou me niets verbazen als Geert Wilders nul zetels haalt, of veertig.