06 maart 2005

Iran (2)

Waarom zou één van de olierijkste en zonrijkste landen ter wereld per se een kerncentrale willen hebben? Zo graag zelfs, dat het liever ruzie zoekt met de machtigste landen te wereld dan zonnepanelen of oliecentrales aan te leggen? Teheran heeft gedreigd haar dikke oliepijpen dicht te draaien als er sancties tegen Iran zouden gaan gelden.

Amerika vreest dat er in het geniep aan een atoombom wordt gewerkt, en dat zou best wel eens waar kunnen zijn. Iknik mag dan vol optimisme zijn over de hervormingen in het land, voorlopig is het nog een enge theocratie waar mensen worden opgepakt om hun mening en daarna verdwijnen of gemarteld worden. Het soort land dat graag atoombommen wil, maar waarvan het zoveel beter zou zijn voor iedereen als ze ze niet zouden krijgen.

Natuurlijk zou elk land ter wereld kerncentrales moeten mogen bouwen, maar dan wel graag met de hete adem van het Internationaal Atoomagentschap in de nek.

Waar ik mij veel meer zorgen om maak is dat dit soort dreigementen vaak helpen. Saddam bleef jarenlang aan de macht omdat hij zijn olie aan Frankrijk verkocht. Niemand trekt meer zijn scheur open over de mensenrechtensituatie in China, nu dat land bezig is de dot.com hype voorbij te streven. Wie trekt er nog zijn scheur open als China straks de ‘afvallige provincie’ Taiwan weer gaat dissen?

Onze Westerse hebzucht-economie heeft ons gruwelijk afhankelijk gemaakt van dubieuze regimes, met name als die regimes toevallig op een plas olie wonen. Er zijn meer redenen om Iran sancties op te leggen dan alleen een dubieuze kerncentrale. Het zou mooi zijn als het Westen zich daar niet van liet weerhouden omdat we allemaal zo graag aan goedkope vliegreizen doen.