24 februari 2005

Spreekverbod

U had waarschijnlijk net zo min als ik ooit van CDA-kamerlid Cörüz gehoord. Vandaag haalde hij de voorpagina van De Volkskrant en het moet gezegd: hij maakt een bar slechte eerste indruk. Cörüz stelde voor om rechters de vrijheid te geven om iemands vrijheid van meningsuiting af te pakken.


Zo’n verbod, u voelt hem al aankomen, geldt natuurlijk niet voor de huichelachtige christenmeninkjes van zijn partijgenoten, hoe aanstootgevend die voor het verlichte deel van Nederland ook mogen zijn. Het zal ook niet gelden voor afgerichte troetelallochtoontjes die kunnen doodliggen en handen likken zodra de blanke baas dat gebiedt. Het spreekverbod, alsmede het verbod op vereniging, zou volgens het CDA bijvoorbeeld moeten gelden voor personen of instellingen die pleiten voor de invoering van de sharia (de islamitische wetgeving).


Zelfs de VVD, toch niet te beroerd om bij monde van Jozias van Aartsen eerder dit jaar te pleiten voor een meldingsplicht voor radicale moslims, herinnerde zich ineens waar de tweede V in haar naam voor staat, en trok samen met de liberalen aan linker- en middenzijde van de kamer op tegen dit onzalige voorstel.


Onzalig? De rechter in Nederland heeft ontzettend veel macht. Als jij iets doet dat hier niet mag, kan hij je bijna al je vrijheden afnemen. Vrijheid om te gaan of staan waar je wil, de vrijheid om niet in je anus gepeurd te worden door een fouillerende politieagent, de vrijheid om je per auto te verplaatsen kunnen je allemaal afgepakt worden. Is het dan echt zo erg als je een mening waar toch niemand op zit te wachten een tijdje voor je moet houden?


Het intrekken van het recht van vereniging is natuurlijk onzinnig. Òf de vereniging in kwestie doet iets dat niet mag, in welk geval we al een wet hebben: lid zijn van een criminele organisatie is verboden. Òf de vereniging zegt toevallig dingen waar Cörüz het niet mee eens is, maar houdt zich aan de wet. Dat is dan vette pech voor meneer Cörüz, gelukkig.


En de vrijheid van meningsuiting? Laat iedereen toch vooral kennis nemen van het gedachtengoed van de verlichte imams. Homo’s moeten dood, Westerlingen zijn lager dan varkens en vrouwen mag je best slaan, en als de revolutie ooit komt, wordt Cörüz als eerste gestenigd. Laat het ze zeggen: dan weet iedereen tenminste waar die staat en biedt je gematigde moslims tenminste de kans om zich te verweren tegen dit soort uitspraken. Dat een verbod op de vrijheid van meningsuiting praktisch onuitvoerbaar is, doet niet eens ter zake.
Het allerbelangrijkste aan een vrijheid van meningsuiting, zo mag mijn medeblogger Iknik graag opmerken, is dat je ook weet wanneer het verstandig is je bek te houden. CDA-kamerlid Cörüz heeft nog veel te leren.