23 februari 2005

Dood (4)

Patrick van Schie, voorzitter van de aan de VVD verbonden Teldersstichting, schrijft in het blaadje Liberaal Reveil dat hij voor invoering van de doodstraf is. Dit weet ik niet omdat ik voor gisteren op de hoogte was van het bestaan van de heer van Schie, zijn stichting of haar clubblaadje, maar omdat de bekendste nieuwssite van Nederland blijkbaar om nieuws verlegen zat.

Het is een beetje vreemd om voor de doodstraf te zijn als je weet tot wat voor blunders justitie in staat is. Als aan het licht komt dat iemand jaren terug ten onrechte is veroordeeld, is het verschil tussen levenslang (dat, in tegenstelling tot een heel hardnekkige mythe, wel degelijk levenslang is) en de doodstraf het verschil tussen vrijlating en een bloemetje voor de weduwe.

Helpen doet het natuurlijk helemaal niet. Mensen die in aanmerking zouden komen voor de doodstraf, psychopaten als Marc Dutroux en geschifte fundi’s als Mohammed B., zouden zich daar geen reet van hebben aangetrokken. En als je wil voorkomen dat doorgedraaide idioten weer op straat komen, kun je ze net zo goed opsluiten in plaats van executeren.

Maar het bekendste weblog van Nederland meldt dat Van Schie nog iets te zeggen heeft. Ongeveer vijftig procent van de Nederlanders is voor de doodstraf (geen idee waar die cijfers vandaan komen, maar ze zijn vast waar) en dan zou je een heftig nationaal debat verwachten, vindt hij. En verdomd, daar lijkt hij zowaar gelijk in te hebben.

Taboes zijn maar stom, en het moge inmiddels duidelijk zijn dat dingen doodzwijgen geen verstandige politieke strategie is. Bovendien beginnen de lopende nationale debatten cyclische vormen aan te nemen, nu Rotterdam en de deelgemeente Charlois ruzie hebben over hoofddoekjes, en als ze in Den Haag niet snel wat input krijgen gaan ze uit pure verveeldheid nog meer wetten in elkaar zetten om moslims mee te pesten. Dus ik zeg: hoog tijd om de zinnen te verzetten, kom maar op met dat debat.