06 juli 2005

Dierendump

Stel, je wilt op vakantie, en je hebt niemand om voor je kat of hond te zorgen.
Dan heb je een probleem: grote kans dat je het beest niet meer bij het asiel kan dumpen. De Nederlandse asielen zitten namelijk overvol - je kat kan je bij 40% van de asielen niet kwijt.

Hoewel het jaarlijkse dierendumpen inmiddels een bekend verschijnsel is, verbaast het mij toch.
Je neemt een huisdier, bedenkt je pas tegen vakantietijd dat dat beest natuurlijk niet meekan, en dan breng je hem maar naar het asiel. Asiel vol? Vastbinden aan een boom, in een plastic zak stoppen en verdrinken, loslaten op straat.

We zitten hier dus met een groep mensen die de verantwoordelijkheid voor een fucking huisdier nog niet aankunnen. Deze mensen hebben stemrecht. Deze mensen mogen, ongehinderd door wat voor wetgeving ook, kinderen op de wereld zetten. Als we snel zijn kunnen we alvast wat kinderasiels bouwen, om de vraag voor te zijn.

Ik zit nu te denken aan een soort dierenrijbewijs. Als je een dier wilt houden, moet je eerst een diervaardigheidstest doen, waarin nominaal wordt vastgesteld of je in staat bent om ervoor te zorgen. Wil je een aquarium of een kooi kopen? Eerst even je papiertje laten zien. Honden en katten aan de penning. Is dat een goed idee? Het staat me eerlijk gezegd tegen, met name omdat ik dan de ambtenaren moet gaan betalen die louter iets moeten doen omdat anderen niet beseffen dat je een kat niet aan of uit kan zetten als een TV.

Bovendien is het een lange-termijn oplossing, die niets verandert aan het feit dat er nu mensen van hun beest afwillen omdat het vakantie is. Daar heb ik jullie voor nodig. Heb je een plek, de tijd, het verantwoordelijkheidsgevoel, en de behoefte aan een huisdier? Loop eens binnen bij een asiel. Regel alvast een oppas, als je nog op vakantie gaat.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Kinderasiels zijn er trouwens al. We noemen het alleen kinderdagverblijf. Het enige verschil is dat de kinderen er met de vakantie uitgehaald worden en er de rest van het jaar moeten vertoeven...

8 juli 2005 om 10:25  

Een reactie posten

<< Home