04 juli 2005

Poema

En zo ging er maar liefst een heel weekend voorbij zonder dat we wat hoorden van de poema op de Veluwe. Tragisch natuurlijk, want als soap zijn poema's natuurlijk veel interessanter dan mensen. De mensen van Pantera zijn nog steeds niet in staat geweest om dat beest te vangen, en dat is wat mij betreft goed nieuws.

Er is namelijk een groot gebrek in wat in Nederland voor natuur door moet gaan. Geen grote roofdieren. Er lopen hier edelherten, konikpaarden, harige koeien en nog meer groots, maar het grootste landroofdier is de das. Mooie beesten, dassen, en hilarisch als je mensen kent die een voetbalveld proberen te beheren in de buurt van een dassenburcht. Maar als het gaat om het effectief beheren van een populatie edelherten heb je er weinig aan.

Dan nemen mensen het over. In Nederland heb je ze nog steeds: raar pratende jagers met groene jassen en schietgeweren. Die zijn ook niet goed in populatiebeheer, want als jagert ga je natuurlijk voor de mooiste, grootste exemplaren. Een poema kan dat veel beter: de zieke beesten, de afgestoten jongeren en het trage hertje dat langzamer kan lopen dan de rest staan op zijn menu. Natuurlijke selectie, krijg je dan, en uiteindelijk worden de herten daar alleen maar beter van.

Poema's hebben zich in de VS nu redelijk gevestigd, ondanks de ook daar oprukkende mensheid, en het feit dat Bush niet vindt dat hij wat te maken heeft met bedreigde diersoorten in zijn land. Sure, er wordt af en toe iemand aangevallen, maar dat is juist een teken dat we te maken hebben met echte natuur en niet met een veredeld recreatiepark. Wie de zee ingaat, weet dat er een miniem risico op een haaienbeet bestaat, en accepteert dat.

Er wordt in Nederland al decennialang gepraat over het opnieuw uitzetten van grote roofdieren. Voor wolven is zelfs de Hoge Veluwe te klein, beren gaan teveel uit vuilnisbakken vreten en van de introductie van de lynx is het nooit gekomen omdat men bang was dat ze eens een kindje aan zouden vallen. Eigen schuld, dikke bult, nou zit je met een poema. Beetje gevaarlijker, maar ook veel groter en stoerder dan zo'n superschuwe lynx. Als de poema ervoor kan zorgen dat mensen voortaan wat meer binnen de paden blijven is dat helemaal mooi.

Er bestaat volgens Pantera kans dat er meer dan één poema rondstekkert door de Gelderse bossen. Laten we hopen dat ze elkaar vinden en een hoop kleine poemaatjes maken. De Nederlandse natuur kan er alleen maar op vooruit gaan.




Edit: er is wel nieuws over de poema!(http://www.nu.nl/news/551102/12/De_Hoge_Veluwe_lanceert_eigen_%27poemavangteam%27.html)
Eens kijken of het nieuwe team wel kans maakt. Al die expertise op poemajaaggebied die er in Nederland te vinden is baart me eerlijk gezegd zorgen. Doet er dan niemand meer wat nuttigs met zijn tijd?

3 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Nederlandse natuur? Straks zeg je nog dat we bergen hebben...

4 juli 2005 om 15:30  
Anonymous Anoniem zei...

"wat in Nederland voor natuur door moet gaan" stond er...

4 juli 2005 om 15:32  
Anonymous Anoniem zei...

En:

"De Nederlandse natuur kan er alleen maar op vooruit gaan." stond er in de laatste alinea.

Dan zou er dus ook moeten staan: "wat er voor moet doorgaan".

Precies daarom is er geen plaats voor een poema.

4 juli 2005 om 17:28  

Een reactie posten

<< Home