19 juni 2005

Walvisburger

Het is walvistijd! In Japan wordt nog een week lang gedebatteerd door de IWC, de internationale club van walvismensen. Japan wil al jaren meer walvissen vangen, de IWC is tegen, en wordt weer druk gelobbyd van alle kanten.

Officieel mag Japan alleen maar walvissen vangen voor 'wetenschappelijk onderzoek'. Maar ja, na afloop van dat onderzoek zit je met zo'n walvis, en die kan je dan net zo goed opeten, is het idee. Het roept wel de vraag op wat voor onderzoek je in godsnaam aan het doen bent dat er een hele walvis voor dood moet. Meestal is een klein stukje walvis, dat je met een mini-harpoen tevoorschijn trekt, meer dan voldoende (de walvisvaarders berichtten vorige week overigens trots dat er tegenwoordig explosieve harpoenen bestaan waarmee je in één klap een hele walvis dood kan maken. Misschien wil Japan eigenlijk vooral de walvisvaart in ere houden omdat de militaire vloot van dat land zo weinig voorstelt, en ze een aanvulling zoeken in noodgevallen.)
Als je maar breed genoeg denkt, is de vraag 'Hoeveel walvissen kan een walvisvaarder in een dag vangen?' natuurlijk ook een wetenschappelijke onderzoeksvraag, dus je vraagt je af waarom Japan zo nodig meer vrijheid moet op walvisgebied.

Kijk, walvissen zijn natuurlijk hardstikke schattig en intelligent en prachtig, en ik droom ervan ze ooit nog eens tijdens het duiken tegen te komen. Zonde om zulke wezens dood te maken voor zoiets banaals als je avondeten, maar dat geldt net zo goed voor koeien, paarden en varkens. Ik zou flinke drollen op de vlag van Japan draaien als Japanners Nederlanders kwamen vertellen welke beesten we wel of niet op mogen eten. Uit ècht wetenschappelijk onderzoek naar walvissen blijkt dat een aantal populaties toeneemt, ondanks het feit dat er wel eens een walvisje gejaagd wordt.

Maar wat blijkt nu? Die Japanners wìllen helemaal geen walvis eten! Uit pure wanhoop draaien ze d'r walvisburgers van, om de schooljeugd aan het enge zwarte vlees te krijgen. Het is dat we zelf Jan-Peter aan de macht hebben, anders zou ik me vertwijfeld afvragen waar de Japanse regering zich mee bezig houdt. De economische belangen van de walvisvaart zullen toch geen flikker voorstellen? Blijkbaar wel...

Overigens: Japan wil dat de stemmen aan het eind van de volgende week geheim blijven, zodat niet bekend wordt welke landen zich om hebben laten kopen om voor te stemmen. Voor wie zich boycottlustig voelt: het waren Palau, Antigua, Dominica, Grenada, St. Kitts, St. Lucia and St. Vincent.


Update: Japan heeft het niet gered dit jaar, ondanks haar omkopingspraktijjken.
Update 2: Een stuk uit the Japan Times dat ik jullie niet wil onthouden