10 augustus 2005

Hockey

Ik weet helemaal niks van hockey, maar er schijnt een techniek te zijn die de “lage forehandslag” wordt genoemd. Je slaat dan niet met de krul van de stick, maar net er boven, en blijkbaar kun je de bal op die manier een enorme zwieper geven.

Op initiatief van hockeyer Karel Klaver zetten spelers van de Nederlandse hockeyploeg hun handtekening onder een brief(*) die bestemd is voor de Internationale Hockeyfederatie (FIH) en waarin gepleit wordt voor het afschaffen van de lage forehand. Want: het is te gevaarlijk.

Wat me verbaast, is dat de hockeyers blijkbaar van mening zijn dat de risico’s van hun sport zonder lage forehandslag aanvaardbaar zijn. De keren dat ik op de middelbare school moest hockeyen, poepte ik in m’n broek van angst. Bij softbal was er altijd het reële risico dat een fanatieke slagman voordat hij naar het eerste honk rende de aluminium knuppel van zich af smeet in de richting van zijn wachtende, niet oplettende ploeggenoten, bij voetbal liep je de kans in volle spurt tegen iemand op te botsen die net zo hard precies de andere kant op ging en bij basketbal kon een mislukte lay-up eindigen in een onaangename kennismaking met de muur. Dát zijn aanvaardbare risico’s. Maar hockey? Hockey is waanzin.

Maak een bol van massief aluminium, net iets groter dan een tennisbal, en je hebt een bal die in ieder geval qua gewicht voldoet aan de regels. Eén keer goed gooien en je splijt er iemands schedel mee, maar hockeyers gooien niet. Neehee, ze verlengen hun arm met een stick, zodat ze de bal een veel hardere zwieper kunnen geven. En om de mepervaring nog bevredigender te maken zit aan het uiteinde van het ding een prachtige krul, zodat het slagoppervlak vergroot wordt (waardoor je makkelijker raak mept) en het zwaartepunt ongeveer aan het uiteinde van de stick zit (waardoor je nog harder mept).

Het zal me aan m’n reet roesten wat er verder met Klavers brief gebeurt, maar één ding staat vast: lage forehandslag of niet, je moet volkomen gestoord zijn om aan hockey te doen.

-

(*) gebruikersnaam: ikniksblog, wachtwoord: 5rz75cu2

1 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Jaja, iedereen heeft een hekel aan hockeyers, en het soort mensen dat hockey speelt wekt niet bepaald de indruk dat het hier zal gaan om een gevaarlijke, lompharde sport.
Maar die Klaver heeft een aantal dagen op de Intensive Care gelegen nadat hij een forehand-bal tegen zijn harses had gekregen. Het gaat dus wel ergens over.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Klaver

12 augustus 2005 om 11:04  

Een reactie posten

<< Home