15 september 2005

Aardappeleters

Er dreigt schaarste in Nederland! Een product waarvoor we in grote mate afhankelijk zijn, gaat vanwege omstandigheden waar we weinig aan kunnen doen flink duurder worden: de aardappel.
Door het kutweer van het afgelopen jaar is zo'n vijftien procent van de Europese oogst mislukt; dat wordt dus ophoesten bij de frietboer en in de supermarkt.

Het is de afgelopen decennia wat minder geworden, maar Nederland is nog steeds een volk van aardappeleters. De gemiddelde Nederlander eet elk jaar zijn eigen lichaamsgewicht aan aardappels en daarvan afgeleide producten als chips. Voordat een mobieltje een eerste levensbehoefte werd, voordat we afhankelijk werden van electriciteit in ons huis, voordat Diesel zijn eerste automobiel rond deed rijden, waren we al afhankelijk van de aardappel.

Toch verwacht ik geen massale consumentenprotesten. Zalm zal geen honderdduizenden handtekeningen van verpauperde frietverslaafden in ontvangst hoeven nemen, zoals met de nu wat hogere benzineprijzen wel het geval is. Waarom niet? U kunt hem zelf invullen: we eten wel wat anders.

Die keuzevrijheid is precies wat ervoor zorgt dat olieboeren stinkend rijk zijn, terwijl aardappelboeren failliet gaan. Voor onze auto's en onze electriciteit zijn we in te grote mate afhankelijk van olie. IJsland timmert aan de weg voor een waterstofeconomie, maar als we daar rücksichtloos naar overstappen zijn we straks afhankelijk van IJsland in plaats van Saoudi-Arabië.

Wat is de beste oplossing? Een auto die net zo slim is als onze maag, en van alles en nog wat kan eten. Als de diesel goedkoop is gooi je er diesel in, 's nachts laadt je de electrische motor op met nachtstroom, als de Lidl de zonnebloemolie in de aanbieding heeft gaan we daarop rijden, en voor de lange afstanden gebruik je waterstof. In tegenstelling tot wat u denkt is dat helemaal niet te duur: je bespaart namelijk een godsvermogen door de verschillende energieleveranciers tegen elkaar te laten vechten.

Nederlandse aardappelboeren worden straks doodgeconcurreerd door Indiase rijsttelers, en dat kan omdat ons verteringssysteem meer kan eten dan alleen aardappels. Daar moeten onze auto's ook naartoe - sterker nog, als er ooit weer eens een goede aardappeloogst is, moet een auto op aardappels kunnen rijden!

3 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Wat zeg ik? Aardappelen? Een Duitser heeft het helemaal begrepen: een auto moet op van alles kunnen rijden.
http://www.cnn.com/2005/WORLD/europe/09/14/germany.catfuel.reut/index.html

15 september 2005 om 15:02  
Anonymous Anoniem zei...

En de schillenboer kan meteen weer in ere worden hersteld...

15 september 2005 om 15:22  
Blogger Bart Braun zei...

Juist niet: iedereen zijn eigen bio-reactor in de achtertuin, waar hij elke maand een emmertje biodiesel uit kan tappen! ;)

15 september 2005 om 15:44  

Een reactie posten

<< Home