11 september 2005

Ziekte in het schap

Campylobacter jejeuni is geen lieverdje. Van de bacterie kun je diarree krijgen, en maagklachten. In zeldzame en extreme gevallen kan een besmetting leiden tot zenuwschade of de dood. Besmet kippenvlees is een belangrijke bron van besmettingen bij mensen, en de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw willen dat dat vanaf 1 januari 2007 voorbij is. Supermarkten die vanaf die datum besmet vlees verkopen, krijgen een boete.

De supermarktclub is tegen, en komt nu met een curieus dreigement: als het verbod er komt, halen ze het kippenvlees uit de schappen. Lekker puh!
"Het is te vroeg, we weten niet eens hoe die bacterie in het vlees komt", zegt hun woordvoerder in de Kutkrant.

Je hebt een product dat gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Je mist het vermogen om daar wat aan te doen. Vervolgens haal je het niet uit de schappen omdat mensen er ziek van worden, maar omdat je anders misschien een boete krijgt. Dit zijn de supermarkten die keihard hun best doen om een warme band met hun klanten op te bouwen.

Dit terwijl er zo'n voor de hand liggende oplossing is: bestraling. Bestraalde kip is langer houdbaar en bevat geen Campylobacter of Salmonella. Van de wet moet er op bestraald eten een logootje staan dat het eten bestraald is, en daarom gebeurt het niet. Supermarkten denken namelijk dat klanten denken dat eten met een bestralings-logo erop radioactief is. In plaats van hun klanten voor te lichten, plakken ze nu een ander logo erop. Zo'n gele waarschuwingssticker. De tekst komt neer op: "In deze rauwe kip kunnen gevaarlijke bacteriƫn zitten. U moet dit product behandelen als een biohazard; als u er wat van oploopt is het UW schuld."