14 september 2005

Versterven

Ze hebben jaar in jaar uit adviezen van biologen in de wind geslagen. Toen die adviezen werden omgezet in wetgeving, hebben ze die wetgeving ontdoken. Ze hebben de Noordzee leeggevist, en als we er dan ook nog eens bij optellen dat een groot gedeelte van de vangst wordt verwerkt tot veevoer - waar je vlees smerig van wordt, dan zult u begrijpen dat mijn hart niet bepaald bloedt voor de Nederlandse visserij.

De benzineprijzen gaan omhoog, de visstand gaat omlaag, en nu is het zwaar weer. De beroepsgroep die jarenlang overheidsbemoeienis verketterde staat nu ineens in de rij om een verstervingssubsidie aan te vragen. En klaagt dat het potje te klein is. Pardon? Vrijwel de hele economie heeft last van de hogere olieprijzen, en de verhuizer om de hoek hoeft heus niet bij VROM aan te kloppen als hij daardoor failliet gaat.

Een visserijbedrijf is een bedrijf, en bij een bedrijf hoort een bedrijfsrisico. De vissers hebben, mede dankzij hun eigen gierigheid bij het vangen, het onrendabel gemaakt om visserij te bedrijven in Nederland. Dan ga je failliet, en dan krijg je een uitkering. Als de overheid vervolgens je schepen opkoopt, om te voorkomen dat je die ergens afzinkt om onder de sloopkosten uit te komen, dan dien je op je blote vissersknietjes Minister Veerman te danken.