21 september 2005

Nieuwe schoolgebouwen

De Nederlandse bevolking vindt dat er best wat minder geld naar onderwijs kan, de grootste kostenpost van de overheid. Dat zocht Netwerk voor ons uit. Het geld dat vrijkomt willen dé burgers liever besteden aan onder andere meer blauw op straat. Korte termijn en eigen belang boven langetermijndenken. Dat is het resultaat van alle maatschappelijke onrust. Of misschien is het nooit anders geweest…

Het onderwijs verdient juist méér geld, maar dan goed besteed. Een hoger kennisniveau is hard nodig om de economische ontwikkelingen bij te houden. Ook zullen mensen zelfredzamer moeten worden als de overheid zich terugtrekt. Wat verstaat het kabinet onder meer aandacht voor het beroepsonderwijs? Meer geld voor schoolgebouwen!

Van de extra aardgasinkomsten wil het kabinet 300 miljoen euro besteden aan de bouw van scholen voor praktijkonderwijs. Voor het beroepsonderwijs komt er 100 miljoen bij. De prioriteit moet echter liggen bij de inhoudelijke verbetering van het praktijkonderwijs. Natuurlijk moeten de scholen een goede en aantrekkelijke leeromgeving zijn. Maar investeren in gebouwen, machines en uitrusting is investeren in het verleden. Scholen kunnen niet de state of the art machines aanschaffen waar het bedrijfsleven mee werkt. Soms zijn er wel moderne machines aanwezig, maar dan hebben docenten weer niet de benodigde kennis in huis. Op talrijke plaatsen in het land staan daardoor peperdure machines te verstoffen. Scholen en docenten kunnen de technologische ontwikkelingen bij bedrijven nu eenmaal onmogelijk bijbenen.

Beroepsonderwijs kan het beste plaatsvinden bij bedrijven zelf. Leerlingen en studenten zijn dan veel beter gemotiveerd en waarderen vooral dat ze serieus genomen worden. Dat is ruimschoots aangetoond. Investeer dus liever in docenten en in praktijkopleiders bij de bedrijven: de human software. Met veel meer geld voor nieuwe schoolgebouwen loopt de overheid weer eens achter de feiten aan.

Eerder schreef ik op deze website dat we steeds dommer worden met z’n allen. Laten we in het elk geval zo slim zijn om het tij te keren.


NB Volgende week is het de week van het leren, www.weekvanhetleren.nl.

2 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Het onderwijs is inderdaad de grootste kostenpost van de overheid, maar dat komt omdat een ander collectief goed, dat veel duurder is, direct door ons wordt opgehoest: de zorg.

Als onderwijs zo belangrijk is, misschien moeten we het dan maar niet overlaten aan de ambtenaren bij het Ministerie van Onderwijs, die, hoe zal ik het zeggen, niet altijd evenveel inzicht hebben getoond.

Misschien moet de oplossing voor ons scholingsprobleem niet gezocht worden in meer belastingen, maar in hogere eigen bijdragen en meer zelfstandigheid. Uiteraard met de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden geld van de staat te lenen om dat onderwijs van te kunnen betalen.

21 september 2005 om 12:39  
Anonymous Anoniem zei...

Ik ben het met je eens, Bart. Al zie je die ontwikkeling al. Scholen krijgen meer zelfstandigheid en zoeken bij bedrijven naar inkomsten om hun kennisniveau én instroom op peil te houden. Ben je het daar ook mee eens?

Over onder gunstige voorwaarden geld lenen. Helaas is er verschil tussen de groepen die naar het beroepsonderwijs gaan en die het WO volgen. Misschien kunnen er verschillende regimes gaan gelden, of is dat oneerlijk?

22 september 2005 om 07:31  

Een reactie posten

<< Home