19 september 2005

Onze premier

“Het tonen van visie, toekomstoriëntatie. En vervolgens het kompas goed in de gaten houden. Het is de kunst om de horizon van vier jaar die je in de politiek hebt, in verband te brengen met langetermijnontwikkelingen.” Zo ziet Balkenende zijn taak, zegt hij in Elsevier. Waarom is hij dan zo negatief over de media? Die kunnen hem hierbij mooi een handje helpen. Maar dan moet je natuurlijk wél helder uitleggen wat je bedoelt. In die woordenbrij van Balkenende is weinig concreets te vinden. Hij heeft “een beetje” geleerd van het verleden en daaruit geconcludeerd dat de ministers elkaar “vooral vooraf” scherp moeten houden. Hij voelt er weinig voor om zijn ministers aanwijzingen te geven, want “ik breng de zaken liever tijdig in kaart. En als er een keer met de vuist op tafel moet worden geslagen gebeurt dat toch wel”. Vast, maar niet door hem. En dan zijn reactie op plannen om de positie van de premier te versterken (opgenomen in het regeerakkoord): “Het huidige kiesstelsel, inclusief de formele positie van de premier, is een stelsel waarvan iedereen weet hoe het werkt. Dat is beter dan de hele zaak op de schop nemen.” En al die andere stelsels dan die worden hervormd!

Het falende premierschap is funest voor Nederland. Uit een recent CPB-rapport blijkt dat de bevolking steeds minder vertrouwen heeft in de regering. De Tweede Kamer scoort hoger (gelijk aan de EU). De Kamer krijgt steeds meer macht als de premier verzaakt. En dat terwijl er inderdaad ingrijpende hervormingen nodig zijn om onze welvaart te handhaven. Balkenende gaat de maatschappelijke onrust liever te lijf met cadeautjes om de koopkracht te verhogen. Dat zal de onrust niet wegnemen, alleen al omdat slechts 60 procent (!) van de Nederlandse huishoudens meedoet in de koopkrachtberekeningen.

Ik wil dat Balkenende zijn ministers stuurt volgens het regeerakkoord en compromissen met de Kamer forceert als dat nodig is. Hij moet zich bovendien meer bekommeren om de Nederlandse industrie. Op dat gebied blijft hij ernstig in gebreke. Ondernemers brengen het geld binnen voor Nederland en bieden baanzekerheid. Het zijn ook burgers die stemmen!