27 oktober 2005

Flock

Het is nog niet helemaal tot de mainstream doorgedrongen, maar dat zal niet lang meer duren. Na de podcast (een buzzword dat zo hip is dat hele volksstammen vergeten lijken te zijn dat het echt alleen maar een synoniem is voor iets dat al tien jaar bestaat) en sites als Friendster (hoe zou het daar mee gaan?) heeft straks iedereen het over Flock.

Flock is Firefox, maar met allemaal dingeltjes en dangeltjes die het web interactiever moeten maken. Tooltjes om te bloggen, plugins voor Flickr (die niet in het rijtje hierboven staat omdat het een blijvertje is), de mogelijkheid om alles met RSS-feeds te doen waar je maar van kunt dromen, en nog veel meer. Volgens de kenners is Flock het begin van het Web 2.0.

Wat is het Web 2.0? Het is het web dat we nu kennen, maar dan hetzelfde. Het Web 2.0 staat tot het Web 1.0 als podcast staat tot mp3-tje. Het is een nieuw woord (in dit geval zelfs alleen maar een ander versienummer) voor iets dat al bestaat en dat op de één of andere manier is gaan rondzingen. Flock is Firefox, maar dan inclusief allerlei functies die voor Firefoxgebruikers alleen maar beschikbaar zijn in de vorm van (gratis te downloaden) extensies. Waarom er zoveel mensen zijn die het dus beter vinden dan Firefox is me een raadsel.

Of eigenlijk ook niet, want de mensen die zo laaiend enthousiast zijn over het Web 2.0 zijn maatjes van vrienden van kennissen van de mensen die er mee bezig zijn. De nonnovatie wordt gedragen door een incrowd van internetgoeroes en cybergeeks, die blijkbaar niet inzien dat Internet voortdurend verandert. Net als het Internet van gisteren en dat van morgen is het Internet van nu een momentopname, zelfs als je het een nieuw versienummer geeft.

Het Web 2.0 lijkt in nog een opzicht veel op z’n tweelingbroertje Web: het wordt beschreven in een vreemd soort communicatiemanagementtaaltje waar normale mensen glazige ogen van krijgen. Zo begon het Internet ook. En als Web 2.0 niet snel vergeten wordt (wat ik hoop) zal het ook een tweede zeepbel worden.

3 Reacties:

Blogger Ruben van Hooidonk zei...

Web 1.0 ontstond uit een noodzaak om documenten te delen, bubble 2.0 verzuipt in marketing taal. Kom op wat heb je nu aan een statement als:
"Web 2.0 is the network as platform, spanning all connected devices; Web 2.0 applications are those that make the most of the intrinsic advantages of that platform: delivering software as a continually-updated service that gets better the more people use it, consuming and remixing data from multiple sources, including individual users, while providing their own data and services in a form that allows remixing by others, creating network effects through an "architecture of participation," and going beyond the page metaphor of Web 1.0 to deliver rich user experiences.

It's like your brain on LSD.

Interessant commentaar:
http://www.theregister.co.uk/2005/10/07/six_things_about_the_bubble/

28 oktober 2005 om 16:51  
Anonymous Anoniem zei...

God weet waarom maar ik krijg nog steeds friendster mail. Orkut is overgenomen door Brazilianen en ik leer gestaag portugees en dan was er nog iets maar dat zal net als de blog blegh ten onder gaan aan democratisering...

31 oktober 2005 om 10:01  
Blogger Iknik zei...

We hebben een lang weekend genomen. De nieuwe column is er, zoals je kunt zien, en morgen gaat het over de PRDV.

31 oktober 2005 om 18:50  

Een reactie posten

<< Home